До шест месеца ще има бг-стандарт за “зелено“ строителство

Работна група в регионалното министерство с участието на неправителствени и браншови организации пише български стандарти за ниско енергийно, зелено и пасивно строителство, заяви регионалният министър Росен Плевнелиев след тазгодишната среща на бизнеса с правителство. Работата на експертите ще приключи работа до 6 месеца.

"Ако сте бъдещ купувач на жилище и избирате между апартамент, който струва 1000 евро на квадратен метра и друг, който струва 1100 евро на квадратен метър, но е сертифициран като енергийно ефективен, като зелен или като пасивен, вие ще се замислите къде да инвестирате средствата си", обясни министърът. "Независимо дали се купува панелка или луксозно строителство, винаги става въпрос за инвестиция, която трябва да се разглежда дългосрочно", каза Плевнелиев.

Сертификатите за стандартите ще бъдат давани от бизнеса, стана ясно още от думите на министъра. В момента в страната има доста консултантски компании, които оценяват енергийната ефективност на сградите и има вероятност те да се заемат с тази дейност в бъдеще.

Плевнелиев припоми, че през лятото на 2011 г. ще се открие мярка по Оперативна програма "Регионално развитие" за саниране на сградите. Предвидени са около 80 млн. лв, които ще стигнат за около 600 панелни сгради. За да се усвоят тези средства, обаче трябва да започне ефективно прилагане на Закона за етажната собственост и по-конкретно сдружавенето на собствениците в една сграда, което все още не се случва.

Споделяне

Още от Имоти

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?