Доналд Тръмп: Саудитският журналист вероятно е мъртъв

Вашингтон ще даде още няколко дни на Рияд да обясни случая

Джамал Кашоги, сн. ЕПА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че изчезналият саудитски журналист вероятно е мъртъв, съобщи Ройтерс.

На журналистически въпрос дали Джамал Кашоги е мъртъв Тръмп каза: "Несъмнено така изглежда според мен" и добави, че "това е много тъжно".

Доналд Тръмп посочи, че САЩ очакват подробности от "около три различни разследвания, за да стигнат до дъното" на случая изчезването на Кашоги.

 На въпрос какви последствия ще има, ако се окаже, че саудитски ръководители са свързани с изчезването Тръмп отговори: "Е, това трябва да бъде много строго. Имам предвид, че това е лоша, много лоша работа, но ще видим какво ще стане".

В интервю за "Ню Йорк таймс" президентът подчертава, че е "малко рано" да се правят категорични заключения за това кой е разпоредил убийството на Кашоги. Същевременно той изказва доверие в разузнавателните сведения за роля на висши саудитски кръгове в убийството на журналиста.

"САЩ искат да дадат още няколко дни на Саудитска Арабия да представи обяснения за изчезването на журналиста Джамал Хашоги", каза от своя страна държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, цитиран от Франс прес.

Той е казал на саудитските ръководители, че САЩ приемат много сериозно случая и ще очакват резултатите на разследването на кралството и Турция преди да решат как да отговорят, съобщи Асошиейтед прес.

Саудитските власти се ангажираха да извършат пълно и подробно разследване, увери на пресконференция Помпейо, след като информира на четири очи президента Тръмп в Овалния кабинет за разговорите си с лидерите на Саудитска Арабия и Турция.

"Казах на президента Тръмп тази сутрин, че трябва да им дадем още няколко дни", заяви Помпейо и добави: "Докато ние самите не получим пълната картина на фактите", очертаваща изчезването на Хашоги. Това в крайна сметка ще ни позволи "да вземем решения по начин, по който САЩ трябва да отговорят на подобно събитие", допълни той.

Хашоги е в неизвестност, след влизането си в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул преди повече от две седмици. Турските власти заявяват, че той е бил убит, а саудитските отричат.

Изчезването на журналиста предизвика дипломатическа криза.

Пред журналистите Помпейо каза, че той е подчертал "дългогодишните стратегически отношения" между САЩ и Саудитска Арабия.

На този фон продължава турското разследване на случая, като до момента няма почти никаква официална информация.

Турската полиция обследва гора край Истанбул и околностите на град на брега на Мраморно море, за да открие тленни останки на саудитския дисидент журналист, съобщи Ройтерс.

При обиска в консулството и резиденцията на консула в Истанбул следователите са открили "много проби" и сега се опитват да ги анализират за следи от ДНК-то на журналиста Джамал Хашокжи, съобщава високопоставен източник. По думите му обхватът на издирванията е бил разширен, след като са били установени маршрутите и спирките на автомобилите, напускали консулството на 2 октомври - деня, в която Хашокжи е бил видян за последно.

Възможно е убийците да са изхвърлили трупа в Белградската гора (Belgrad Ormani) край Истанбул или в безлюден район в околностите на град Ялова, на 90 км южно от Истанбул, твърдят източниците на Ройтерс.

Агенцията припомня, че засега Саудитска Арабия отхвърля обвиненията на турски представители, че Кашоги е убит в консулството и трупът му е изнесен навън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?