Дончева: Тече путинизация на политическия живот у нас

 В поредна атака срещу задкулисните кръгове на власт и влияние в държавата, депутатът от БСП Татяна Дончева направи паралел между задаващата се олигархична власт у нас и тази в Русия.

“Има наченки на тих процес на путинизация на българския политически живот, но се надявам те да останат само наченки”, бе коментарът на депутата от левицата Татяна Дончева, която напоследък се изявява като най-острия публичен критик на високопоставени политици от собствената си партия. Нейни колеги споделят същата тревога, но предимно по кюшетата и извън медиите.

Със задълбочаването на кризата в БСП покрай скандалите за корупция и преразпределение на власт, се засилва и ропотът срещу президента Георги Първанов, макар че дори Дончева се въздържа да го посочи директно. Вместо това и тя, и министърът в оставка Румен Овчаров, говорят за “патрона” и “кукловода”.

Разкритията за дирижиран от президента инициативен комитет от леви интелектуалци в подкрепа на успешни кметове за преизбирането им наесен предизвика смут в БСП.

Както съобщи в. “Сега”, група леви интелектуалци са се обединили в национален инициативен комитет за подкрепа на успешни кметове на местните избори през есента. Сред тези интелектуалци са акад. Антон Дончев, археологът проф. Николай Овчаров, поетът Иван Границки, актьорът Венцислав Кисьов, спортната деятелка Нешка Робева и др. Повечето от изброените получиха различни държавни отличия от президента и бяха в инициативния комитет за преизбирането му миналата година.

Пред “Сега” Николай Овчаров призна, че комитетът се създава с благословията на Първанов, макар че самият президент отрече.

Упорито навлизане на руския политически модел

Създаването на такава формация е свидетелство за упоритото навлизане на руския политически модел с централизираната президентска власт в българския политически живот, коментира Дончева пред БНТ.

“Мисля, че е по-хубаво да вземаме от Русия газ и нефт, отколкото политически модели. Мисля, че нашата геостратегическа ориентация я преопределихме преди няколко години и не виждам здрав смисъл сега отново да ходим някъде на Изток в посока на политически модели. Стига ни износът на някои престъпни и олигархически схеми.”

Дончева картинно описа ситуацията – “политическите модели текат по тръбата от Москва, ако са пуснали и трета тръба освен тези за нефта и газа”.

“Летящите ескадрони на Границки”

“Има нещо ненормално в това за едни местни избори в Попово да питате 83-годишния театрал, високоуважаемия Вили Цанков, вместо местното население на Попово. Съгласете се, че в Попово сигурно са се родили интелектуалци, но това не е мястото, където пребивава топбългарският театър”, коментира Дончева в предаването “Денят започва” на БНТ.

“Още по-неприятно ще бъде, ако летящите ескадрони на Иван Гранитски, които харесват всеки кмет, който им даде пари за новите им книги, сега станат онези хора, които трябва да кажат на местното население кой е добър кмет и кой – не”, смята тя.

Новината за комитета на интелектуалците идва седмици след като плъзнаха догадки, че президентът смята да прави нова лява партия, а той отрече това.

Евентуалното избиране на подкрепени от Първанов леви кметове е идеална база за бъдещо партийно строителство, коментираха социалисти. Според тях обаче президентът бил поканен от “Позитано” 20 да даде рамо в кампанията на БСП за местните избори, след като партията даде всичко от себе си той да бъде преизбран през 2005 г.

Проблемът е, че инициативата с интелектуалците не е съгласувана с лидера на партията Сергей Станишев, нито с ръководството на БСП и никой не е набелязал кандидатите за нов кметски мандат, които партията ще подкрепи.

Още по-сериозният проблем е, че евентуалната интервенция на Първанов в местния вот е чиста проба използване на президентската институция чрез  задкулисно влияние в името на лични интереси.

Представители на ръководството на БСП казаха, че според тях по никакъв начин не личало, че президентът се е ангажирал с националния инициативен комитет и интерпретациите за намесата му в местните избори са неуместни.

Чомаков хареса идеята с комитета

Синият кмет на Пловдив Иван Чомаков, който поддържа добри отношения с Първанов, определи идеята на интелектуалците като хубава. “Тези хора са извън политиката и управлението и пряко усещат ефекта от местната власт, затова тяхното мнение е голямо признание”, каза той пред Mediapool.

Още 

Депутат от левицата обясни, че наистина на местните избори ще има опит за изместване на класическите партии от различни комитети, сдружения и други подобни формации, които ще издигат или подкрепят един или друг кандидат за кмет. “Очевидно ще има такъв сблъсък, който ще е сериозен, но не е толкова голяма заплаха пред партии със стабилни структури”, обясни депутатът.

Инфилтрирането на СИК

По повод изслушването в парламентарна комисия на длъжностни лица, отговарящи за безпрецедентната охрана, която МВР осигури на бизнесмена от  СИК Младен Михалев – Маджо, Дончева коментира, че тази групировка е инфилтрирана във всички политически сили и институции. “В това число в Министерския съвет и президентството”, каза Дончева.

По думите ѝ има опасност олигархията изцяло да поеме властта в България.

Пред БНТ тя напомни и за статията в авторитетното американско издание “Конгрешънъл коутърли” преди няколко месеца, в която се описваха връзките на столичния кмет Бойко Борисов с организираната престъпност и СИК. Статията се опираше на доклад за организираната престъпност в България, поръчан от чужда банка. След като публикацията стана известна у нас, всички официални институции я определиха като клеветническа и поръчана в България.

Дончева припомни, че от вътрешната парламентарна комисия са поискали чрез МВнР въпросите, които авторът на статията е отправил към Бойко Борисов преди публикуването. Както е известно, Борисов е отказал да им отговори.

“Тези въпроси са прелюбопитни”, каза Дончева. “Може би, след като ние проведем някои разговори от името на ръководството на комисията, ще ги дадем на медиите, за да видите, че те са изключително конкретни и показват една висока подготвеност на автора по “ъндърграунда” на България. И аз се надявам, че ключови държавници, които се заеха като матросовци в петата минута да блокират появата на доклада в България, да разберат, че когато в чужбина се веят доклади за българския подземен свят от няколкостотин страници и че в тях има серия имена, някои от които достатъчно известни и високопоставени, този доклад трябва да бъде тук и по него да се вземат мерки. В противен случай ние рискуваме държавата да стане от латиноамерикански тип, така както току-що са ни приели за членове на Евросъюза”.

Президентът и вътрешният министър отхвърлиха официално твърденията в американската статия, а прокуратурата отказа проверка по случая, защото цитираните източници са анонимни.

Дончева не е единствената в левицата, която говори за завладяването на политическия живот у нас от икономически интереси на субекти, които са тръгнали с неясни пари и са плътно свързани с бившата ДС. Преди два дни след пленума на БСП зам.-председателят на партията Румен Овчаров повтори същото. След като бе принуден да подаде оставка от министерския пост вследствие на мегаскандал за корупция, той обясни, че е атакуван именно от такива кръгове.

Дончева, която е от лагера на Овчаров, обяви в неделя пред пленума на БСП, че олигарси дърпат конците в България. Илюстрирала е тезата си с имената на бизнесмените Георги Гергов, Валентин Златев и “патрона им”. И Дончева, и Овчаров обаче упорито отказват да споменат гласно президента Георги Първанов като “патрон” на олигарсите.

Според Дончева може да се окаже, че БСП са допуснали една “изкуствена политическа криза, предназначена да разреши бизнесинтереси и бизнеспотребности на определена тясна категория хора, а не интересите на партията и държавата”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?