Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Досиетата от Рая" отново повдигат искания за ограничаване на офшорните зони

Скритото богатство на глобалния елит се крие в данъчния рай

5 коментара
"Досиетата от Рая" отново повдигат искания за ограничаване на офшорните зони

Политически реакции срещу укриването на данъци във Великобритания, искане за разследване на министъра на външната търговия на САЩ Уилбър Рос и поредният дебат за офшорните зони.

Това са първите реакции от публикуваните в неделя вечерта над 13 милиона файла от "Досиетата от Рая". Изтеклите документи са от офшорните зони на Каймановите, Бермудските и Британските Вирджински острови, както и британските острови Ман, Джърси и Гърнси. Оповестяването им е част от проект, в който участват над 380 журналисти от 67 държави. Документите засягат период от близо 70 години.

След публикуването им неправителствената организация Tax Justice Network призова Организацията на обединените нации да свика специален съвет, на който да се вземе решение да се сложи край на "данъчните измами и финансовите тайни" в офшорни зони. Еврокомисарят по икономическите и данъчните въпроси Пиер Московиси настоя за решителни действия срещу избягването на плащането на данъци, включително и чрез черен списък на зоните, които позволяват укриването им.

"Досиетата от Рая" се появиха година и половина след първото подобно голямо изтичане на документи от офшорни зони - "Досиетата Панама". Новите документи показват финансови връзки между приближения до президента на САЩ Уилбър Рос и фирма, в която съсобственик е зетят на президента на Русия Владимир Путин. Те разкриват инвестициите през офшорни зони на други приближени до Тръмп хора, както и вложенията на държавни руски компании във "Фейсбук" и "Туитър".

Документите показват още, че 10 милиона паунда от частните фондове на британската кралица са инвестирани във фонд на Каймановите острови и Бермуда. Част от парите са отишли при фирмата за търговия на дребно "Брайтхаус", която има лоша репутация заради експлоатация на бедни семейства. Кралицата не се занимава лично с инвестиционната дейност, а за нея отговаря отделна институция.

Скандалът засегна дори Канада, след като се оказа, че фонд на Каймановите острови, избягващ плащането на данъци, се управлява от главния финансист в правителството на канадския премиер Джъстин Трюдо. Трюдо от години пледира за затваряне на офшорните зони.

Фронтменът на U2 Боно е използвал фирма в Малта, за да плати за дял в мол в Литва.

"Досиетата от Рая" описват и офшорна мрежа, използвана от двама руски милиардери, включително Алишер Усманов, за да придобият дялове във футболните крубове "Арсенал" и "Евертън".

Документацията е изтекла основно от прочутата адвокатска контора "Апълби" (Appleby), която обслужва предимно високопоставени и влиятелни лица и корпорации. От кантората вече коментираха, че в изтеклата информация не са открили доказателства за незаконни действия на замесените лица.

Очаква се разкритията да доведат до натиск над световните лидери включително американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей да сложат край на схемите за избягване на плащането на данъци. В същото време неравенството между доходите на глобално ниво се задълбочава, а мултинационалните компании прехвърлят все по-голяма част от приходите си към офшорни зони. Според икономиста Гейбриъл Цукман, цитиран от "Гардиън", само през последната година към данъчния рай са изтекли 600 млрд. паунда.

Правилата не важат за богатите

Документите показват неравенството в плащането на данъци между бедните и богатите, коментира лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания Джеръми Корбин. Той добави, че според разкритията "има един закон за супер богатите и друг за останалите хора, когато става въпрос за плащане на данъци".

Според "Гардиън" Корбин ще използва "Досиетата от Рая", за да окаже по-голям натиск над премиера Тереза Мей да спази обещанието си да намали неравенството в британското общество при спадащите доходи на много британци.

Представители на други политически партии и наблюдатели във Великобритания призоваха да се вземат мерки срещу избягването на плащането на данъци през офшорни зони в глобален мащаб.

Реакциите във Великобритания са предизвикани основно от разкритието за офшорните инвестиции на частните фондове на британската кралица.

Документите показват, че от 12 години кралицата е инвеститор в компанията за търговия "Брайтхаус" през фонд на Каймановите острови. В него е инвестирало Херцогството на Ланкастър - частен фонд, чиято цел е осигуряването на приход за управляващата монархия. Към март активите му са 519 млн. паунда. Според "Документите от Рая" херцогството използва фондове, регистрирани в офшорни зони, за да избегне плащането на данъци за инвестиции в САЩ.

От херцогството казват, че не са знаели, че имат дял в "Брайтхаус", а след проверка добавят, че делът им е минимален. Въпреки това не дават информация каква е била инвестицията на кралицата във фирмата през 2005 г., когато акциите на компанията са отбелязали сериозно поскъпване, пише "Гардиън". Проблемът в дяловете на короната в това дружество не е само, че те минават през офшорен фонд, а и в това, че търговецът е уличен в нелоялно отношение към потребителите си включително хора с психически проблеми, бедни и уязвими семейства.

Въпреки че от херцогството казват, че не са ползвали данъчни облекчения заради инвестициите си в офшорни зони, разкритието се очаква да стане повод за нови искания за ограничаване на финансите на кралското семейство.

Руско-американска афера

Демократическата партия в САЩ поиска разследване на министъра на външната търговия на САЩ Уилбър Рос заради ролята му в "Досиетата от Рая". Според разкритията той има дял в компания "Навигейтър", която има договор за милиони долари с руската фирма "Сибур", чиито съсобственик е зетят на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов.

Връзките на Рос с Русия вече повдигнаха въпроса за това дали е подходящ за поста министър на външната търговия в администрацията на Доналд Тръмп. В САЩ вече върви разследване за намесата на Русия в изборите за президент през 2016 г. Тръмп и Рос отричат каквито и да е връзки с Москва.

"Тази връзка с Путин вероятно е била предимство при назначаването му, а не недостатък", коментира конгресменът Ерек Суолуел. Друг конгресмен от редиците на Демократическата партия обяви, че връзките на Рос с Путин са изключително обезпокояващи, както и фактът, че не са били оповестени пред Сената преди кандидатурата му за министър да бъде потвърдена.

В предизборната си кампания Тръмп обеща данъчни реформи, за да "върне трилиони долари на американския бизнес от офшорните зони". В навечерието на първата годишнина от изборната му победа той се опитва да прокара реформата през Конгреса на САЩ.

В същото време Тръмп е обграден от богати хора, които са използвали предимствата на данъчния рай, за да скрият легално своите инвестиции или тези на компаниите, които са управлявали, и на клиентите, които са обслужвали. Сред тях освен Уилбър Рос е и Джеръми Кон - икономически съветник на американския президент и основен двигател на данъчната реформа. Той е добре запознат с предимствата на данъчния рай, тъй като в периода 2002 - 2006 г. е бил президент на 22 различни офшорни компании от името на банката "Голдман Сакс".

Секретарят по външната политика на САЩ Рекс Тилърсън също е споменат в "Досиетата от Рая". Той попада там като директор на офшорна фирма, свързана с газовата и петролна компания ExxonMobil, която по-късно Тилърсън оглавява. През офшорната компанния ExxonMobil е разработвала съвместно с друга американска компания петролно находище в Йемен.

Банката на настоящия финансов министър на САЩ Стивън Мнучин също се споменава в "Документите от Рая". Според тях тя помагала на свои клиенти да избягват плащането на данъци при покупка на самолети. Сделките били финансирани и уреждани през клон на банката на остров Ман. Името на самия Мнучин не се споменава в документите и не е ясно дали той е знаел за операциите на банката.

Името на Рандал Куарлес, посочен от Тръмп за член на борда на Федералния резерв, присъства в документите покрай офшорна банка, която в момента се разследва в САЩ за евентуално избягване на данъци. Той е бил в ръководството на две фирми, регистрирани на Каймановите острови от името на фонда "Карлайл груп". Документите разкриват трансакция между една от фирмите, ръководени от Куарлес, към банка на Бермудските острови, в която "Карлайл груп" груп инвестира през 2010 г. През 2013 г. срещу бермудската банка започва разследване, че е помагала на американци да укриват данъци.

От Москва с любов

Компаниите "Фейсбук" и "Туитър", които притежават едноименните социални мрежи, са получили финансиране от руски държавни компании, показват още "Досиетата от Рая". Държавната руска банка VTB е вложила 191 млн. долара в акции на "Туитър" през дружества от Силициевата долина. Инвестиционно дружество на газовия гигант "Газпром" е купило 78 млн. акции на стойност 1 млрд. долара във "Фейсбук" по същата схема.

Компании, през които минават парите от Москва, са контролирани от руския технологичен магнат Юри Милнер. Освен приближен до властта в Москва той е и съдружник на Джаред Къшнър - зет на Доналд Тръмп и съветник в Белия дом. Милнер твърди, че инвестициите му в компанията на Къшнър са продиктувани единствено от бизнес интереси и че се е срещал с президентския зет само веднъж. Руският магнат има дялове и в други технологични компании като Airbnb, Spotify и китайските търговци Alibaba и JD.com

За инвестициите на Милнер във "Фейсбук" и "Туитър" се знаеше и до момента, но информацията, че парите за част от тях са дошли от руски държавни компании е нова.

Според Милнър, цитиран от "Гардиън", "Фейсбук" и "Туитър" не са имали информация кой точно инвестира в тях. В същото време наскоро излезе информация, че социалните мрежи са използвани от Русия в полза на кандидатпрезидентската кампания на Тръмп.

Вложенията на Милнер във "Фейсбук" и "Туитър" са направени през компанията DST Global, създадена през 2009 г. По това време Милнер става съдружник с руския олигарх Алишер Усманов, който е съсобственик на английския футболен клуб "Арсенал". През компаниите на Милнер Усманов инвестира във "Фейсбук" 200 млн. долара. През 2013 г. продава дяловете си, а печалбата от сделката се оценява на 1 млрд. долара.

Отзвук в Германия

Германското правителство поиска документите от разследването "Досиета от Рая" от вестник „Зюддойче цайтунг“, който е сред медиите, работили по изтеклите от "Апълби" документи. Сред замесените в аферата имена в Германия са това на бившия канцлер Герхард Шрьодер, най-големият хазартен бос Паул Гаузелман, милиардерът Курт Енгелхорн.

Герхард Шрьодер е използвал услугите на адвокатите в периода, когато бе независим съветник на руско-британския TNK-BP. Бившият канцлер засега не е дал позиция по случая.

Енгелхорн продаде своя фармацевтичен концерн преди години за сума, възлизаща на милиарди евро, като успя чрез сложни операции да укрие по-голяма част от тях от данъчните. Гаузелман пък притежава най-големите казина и игрални къщи в Германия.

Освен отделни личности във файловете са записани и големи фирми като "Сименс", "Дойче банк", "Алианц", "Байер", "Сикст". Засега няма доказателства, че те са нарушавали закона, но са се движели в сивата зона и са избегнали данъчно облагане в родината си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 00:05 на 7 ноември 2017 от автора.
  #5
 2. Real ''Mickey''
  #4
 3. Територия на Мики Маус
  #3

  ИПИ-"Всяка година България генерира 1,6 млрд € корупционни пари!"- Които преминават през същите офшорни зони! И всяка транзакция се изписва на мониторите на няколко разузнавания!

 4. Територия на Мики Маус
  #2
 5. Лизи Гугуткова
  #1

  На Тръмп не му върви с зет и кадрите - и тоя министър си "играл" с рашките за милиони. Надали Кушнер ще пропее... Сетих се и за далаверите у нас направени от ВТБ и ко. Скоро ще видим Когресът как ще отговори. А руският посланик в САЩ плаче, че никой не искал да си говори с него...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.