"Задава се задкулисие на доброто"

ДПС би подкрепило само правителство на малцинството – ГЕРБ-РБ

Местан: Кабинет с подкрепата на ПФ и АБВ може да отклони България от евроатлантическия път

Лютви Местан и Росен Плевнелиев, сн. БГНЕС

ДПС е готово да даде и 600 дни толеранс само за правителство на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок с ясен европейски профил, но не и на правителство с подкрепа от Патриотичния фронт и АБВ.

Това стана ясно от думите на лидера на движението Лютви Местан след консултациите с държавния глава Росен Плевнелиев във вторник.

"Тази формула на властта не може да се определи като управление на двупартийното коалиционно малцинство, а по същество това е кабинет и управление на четирипартийното
парламентарно мнозинство. Този аритметически сбор между ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ е не просто безпринципен, а представя един откровен антиевропейски и антинатовски сговор, който не може да бъде подкрепен от ДПС", каза Лютви Местан.

По думите му има огромен риск, ако този вариант на управление се реализира, България за първи път да се отклони от своя цивилизационен избор да се развива като последователна евроатлантическа държава.

"Няма как да се увенчае с успех опитът Патриотичният фронт да се представи като модерен патриотизъм или нещо по-различно от "Атака", отбеляза Местан.

По думите му ДПС ще бъде ясна и категорична опозиция на управление, което зависи от Патриотичния фронт. По думите му това е единственият по-лош сценарий от нови избори.

"Задкулисие на добрите" може да извади България от евроатлантическия път

Местан направи и аналогия между тройната коалиция и вероятното ново управление.

"Основната критика към Тройната коалиция е било разпределението на властовите позиции по формулата 8:5:3. "Каква формула ни предлагат сега РБ и ГЕРБ - "стриктно спазване на пропорциите 4:1". Защо пропорционалното разпределение в първия случай е укоримо и порочно, а в другия случай правилно", каза Местан.

Той припомни още, че основен проблем при предишното управление е била зависимостта от национал-популистка формация, а сега ще се се изисква не просто осигуряване на кворума от такава формация, а и ангажиране с подпис под програма за управление.

Той коментира, че в България политическите реалности се оценяват не от гледна точка на съдържанието на политически акт, а от гледна точка на субекта.

"Задава се опасност и ново задкулисие и параван. Параван на идеологемата за добрите, които могат да си позволят всичко. Да правят точно онова, което са правили техни предшественици, но понеже ще го правят те, вече ще е добро", каза Местан.

ДПС готово да подкрепи кабинет на Борисов, ако се прояви като демократичен

Местан обаче посочи, че "ако Бойко Борисов намери сили в себе си, ако се прояви като демократичен, национален лидер и предложи формула на кабинет с ясен, цивилизационен профил, бил той еднопартиен или дори двупартиен с Реформаторския блок, и потърси ад хок мнозинство по определени теми в парламента", ще има подкрепа от ДПС.

"Ще има насреща си едно ДПС, което, без да поставя каквото и да е условия за участие
във властта, да подкрепя политики, които да са в полза на националния интерес", заяви Лютви Местан.

"Готови сме не за 300, а за 600 дни толеранс, но за правителство с ясен евроатлантически профил. За антиевропейски и антинатовски сговор, зад който стои безпринципно аритметическо мнозинство, ние не бихме могли да дадем подкрепа", каза Местан.

Споделяне

Още по темата

Още от България