Като отговор на казуса "Бисеров"

ДПС: Да бъдат огласени банковите сметки на политиците в целия ЕС

Местан определи главния прокурор като "блюстител на закона, който няма да цепи басма никому", и отправи смътна заплаха към Борисов

Лютви Местан

ДПС настоява Министерският съвет и лично премиерът Пламен Орешарски на едно от следващите заседания на Европейския съвет да инициират разработването и приемането на нарочен общ европейски регламент, с който банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на висшите политици. Идеята е този регламент впоследствие да бъде ратифициран от националните парламенти на всички държави членки, като особено силен акцент в него трябва да падне и върху банковите сметки на висшите политици от ЕС в офшорните зони.

Това обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Във вторник в специално изявление пред журналисти в парламента той разви по-подробно идеята, която бе лансирал още в петък миналата седмица като отговор на неговата партия на казуса "Христо Бисеров”, койтоо поставял "един фундаментално важен въпрос за банковите сметки на висшите политици".

"И нашият политически отговор е следният - по отношение на висшите политици принципът, заложен в банковата тайна, трябва да отстъпи на друг публичен интерес, свързан с принципа ”необходимо е да се знае”", каза Местан.

Той добави, че официално ще "презентира" тази идея на предстоящото на 20 ноември заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при държавния глава и че от ДПС очакват еднозначната и силна подкрепа на Росен Плевнелиев и на висчки останали политически сили.

Местан изрази категорично несъгласие с тезата, че такова решение би било опасно и би имало неблагоприятни последици за икономиката. Аргументът му е, че принципът за банковата тайна ще се съхрани за всички редови граждани на ЕС. "Но, когато става въпрос за висшите политици, ние припомняме, че нас никой не ни при нуждава да се занимаваме с политика. Това е наш собствен избор. И като сме избрали да се занимаваме с политика, ще се подложим доброволно и на ограничения. Т.е. нашите сметки било в швейцарски банки, било в Сейшелските острови не могат да бъдат в тайна от българското общество. Няма нищо по-естествено от това търговецът да има своите банкови сметки, включително и в офшорките. Но това занапред не може да бъде привилегия на висшите политици", обясни Местан.

Според него за "висши политици" при изработването на такъв регламент могат да бъдат приети влизащите в списъка от длъжности, за които се дължи задължително декларация в публичния регистър на доходите.

Попитан защо предложението е насочено към целия ЕС и дали така няма да се блокира и забави приложението на идеята у нас, лидерът на ДПС допусна, че дори българският закон да го изисква, ако няма общ европейски регламент, други банки могат да откажат на българските специални служби или на българската държава информация. Местан добави, че този регламент трябва задължително да обхване и лицата от семействата на висшите политици, тъй като в противен случай "няма да сме решили никакъв проблем".

Местан отбеляза, че ДПС не е направило дори опит да прикрие случая и не е дотирало политически Христо Бисеров. Случаят "Бисеров" е в прокуратурата и отговорът ще дойде от там - компетентен и изчерпателен, посочи той.

Няма по-честен отговор от този, защото България вече не е същата, т.е. не е герберска, коментира Лютви Местан. Освен това България има за главен прокурор - блюстител на закона наистина, който няма "да цепи басма никому", независимо дали е на власт или в опозиция, добави той.

"Повтарям. Отговорът на ДПС е ясен. Никой не е по-висок от закона. Пред него ще отговаря всеки съгрешил, независимо дали се казва Бисеров, Цветанов или Борисов. А за отговорите, които дължи последният, ние ще говорим с вас допълнително. Те не са предмет на днешното ми официално изявление от името на ДПС", закани се Местан, без да обясни какво има предвид.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?