ДПС поде темата за отпадане на банковата тайна за висши политици

Управляващи и опозиция се скараха в парламента на тема "Кой по-рано е знаел за Бисеров"

Лютви Местан и Камен Костадинов

Ден след като мистерията около оттеглянето на доскорошния втори в ДПС Христо Бисеров частично бе разгадана, от партията заговориха за отпадане на банковата тайна за висшите политици.

В петък, само 24 часа след като стана ясно, че Бисеров е разследван за пране на пари, от движението решиха да обърнат случая в ход, лъскащ имиджа им. Като прелюдия към това пък лидерът на формацията Лютви Местан реши да се разграничи тотално от бившия си заместник и да намекне, че вероятно към него е имало теч на информация, за да реши да напусне сам ДПС. По този начин председателят на партията косвено се опитва и да разсее съмненията, че от ДАНС са докладвали класифицирана информация на Ахмед Доган и така той е принудил Бисеров да напусне преди скандалът да се разрасне.

"Ако аз знам, че някъде имам тайни сметки, но е въпрос на време въвеждането на регламент за тяхното огласяване, вероятно бих предприел определени действия в тази посока". Така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира пред журналисти в парламента подадените оставки от Бисеров преди огласяването на проверката на ДАНС с обяснението "лични мотиви".

Не бих могъл да твърдя, че господин Бисеров е знаел за тази разработка, но, ако ме питате "като не е знаел защо е реагирал превантивно", най-точният отговор ще го даде самият той, посочи Местан.

Той добави, че вече тече европейски дебат по необходимостта да се осветлят всички сметки на висшите политици - нарочни директиви, които всички страни от ЕС рано или късно трябва да ратифицират. Сигурен съм, че рано или късно принципът "банкова тайна" ще отстъпи на обществената нужда сметките не на всички граждани, но на висшите политици, дори и в "най-сигурните" банки ще трябва да бъдат огласени, смята лидерът на ДПС.

По думите му ДПС ще участва активно в този процес и на европейско, и на национално ниво. Според Местан казусът "Бисеров" показва необходимостта да се ускори процесът на приемане на нарочен закон и, когато става въпрос за сметки на висши политици, те да не се ползват от закрилата на банковата тайна. Ако е необходимо, ще инициираме и такава законодателна промяна, посочи той.

Заради интернационалния характер на казуса, този въпрос трябва да се реши с европейски регламент, ратифициран от всички страни-членки. Тогава всяка една банка ще бъде задължена, като получи списък на висшите политици, да провери и да разкрие банковите им сметки, ако имат такива, добави Местан.

В пленарната зала на Народното събрание пък случаят бе използван за поредното противопоставяне управляващи–опозиция.

ГЕРБ обвини управляващите, че са скривали информация за обвинения в пране на пари Христо Бисеров, Местан им отговори, че от ГЕРБ са ги изпреварили, като са разкрили класифицирана информация. И че той не е знаел нищо по случая преди официалното съобщение на прокуратурата, че срещу Бисеров и доведения му син е започнало досъдебно производство.

В специална парламентарна декларация, прочетена от Цвета Караянчева, от опозицията настояха, че Местан е изиграл ролята на изненадан и неинформиран, а ДПС очевидно смятат българските граждани, медии и депутати за наивници.

Караянчева поиска Местан и лидерите на БСП Сергей Станишев и на "Атака" Волен Сидеров да отговорят дали са били запознати и дали са покровителствали незаконни действия на Бисеров. Попита кой е спестил на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев информацията за Бисеров от ДАНС, след като вчера Йовчев обяви, че не знаел нищо за случая; кой е запознал "услужливо" ръководството на управляващата ДПС с данните от разследването; кой и кога е подал сигнала за валутни трансфери на Бисеров и негови близки към офшорни сметки.

Въпросът не е само в това, че една от основните фигури на управляващите се е оказала в нарушение на закона. Проблемът е, че хората, които издигнаха и овластиха Христо Бисеров, се опитаха да скрият от своите и от всички български избиратели основната причина за отстраняването му, а това ги прави съпричастни към деянието му, заяви Караянчева. Тя припомни всички постове, които е заемал Бисеров като депутат от 1994 г. досега, и изтъкна, че при управлението на тройната коалиция той е председателствал временната комисия, разследвала престоя на сръбския наркобос Сретен Йосич в България. "А дали точно в този факт не се крие и основният мотив и до ден днешен да бъде атакуван лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов", попита депутатът от ГЕРБ.

В отговор на обвиненията Местан нарече декларацията "памфлет" и заяви, че депутатите от опозицията бягат от отговорността, че са огласили класифицирана информация в нарушение на закона. Той напомни, че в четвъртък Цветан Цветанов е изпреварил официалното съобщение на прокуратурата.

"Сторихте го, защото много добре знаехте, че единствената информация, с която разполагаме, е официално огласената информация от главния прокурор", каза Местан и обвини ГЕРБ, че отправят некоректни обвинения и дискредитират главния прокурор и ДАНС.

В отговор Цветанов излезе на трибуната и без да е получил думата от председателстващата заседанието Мая Манолова, заяви че "това, което се случи през последните дни", е провал на управлението и на една политическа фигура, участвала във всички процеси в демократичния преход.

Местан отговори, че някои политици не могат да се отърват от рефлексите, добити при управлението на ГЕРБ, да се поставят над закона и институциите. Останаха назад във времето онези политици, които размахваха пръст и подчиняваха и главни прокурори, и съдебна система, продължи лидерът на ДПС под скандиранията на депутатите от ГЕРБ "Оставка" и "Бисеров".

"Днес живеем в демократична държава и всеки ще носи отговорност пред закона, независимо дали се казва Христо Бисеров, или Лютви Местан. Законът ще застигне и управляващите, а по времето на ГЕРБ това не беше възможно. Ще носите отговорност и вие - и за вашите офшорки, и за вашите престъпления", завърши той.

Споделяне

Още по темата

Още от България