И Местан, и Доган били изненадани от оставката на Бисеров

Довчерашният заместник-председател на движението замразил и членството си в партията

Лютви Местан и Христо Бисеров. Сн. БГНЕС

Довчерашният заместник-председател на ДПС и Народното събрание Христо Бисеров, който обяви в неделя, че напуска всичките си длъжности, замразил и членството си в движението. Това съобщи в понеделник лидерът на формацията Лютви Местан, който няколко пъти подчерта, че е искрено изненадан от решението на Бисеров.

На специална пресконференция в централата на партията Местан заяви, че казусът още не е приключен, тъй като нито той, нито почетният председател на движението Ахмед Доган са запознати с "личните причини" за напускане на една от най-силните фигури в ДПС. "Можем да му дадем политическа оценка едва след като се изясни случая, а господин Бисеров изрично помоли той да прецени къде и кога ще ги обяви", каза Местан.

Оставката на Христо Бисеров беше изненадващо оповестено в неделя в съобщение до медиите от пресцентъра на партията. Той освобождава всички заемани до момента постове -зам.-шеф на ДПС, зам.-председател на Народното събрание и председател на правната парламентарна комисия. Заявил е желание да напусне и парламента.

Първите коментари на депутати от движението и на членове на други партии още в неделя след съобщението за оттеглянето на Бисеров показваха очевидно неведение какво се е случило, за да бъде тласнат дългогодишен и опитен политик като него към подобно решение.

Появиха се медийни обяснения, че вероятно Бисеров е сериозно болен и затова решението му е строго лично. Оказа се обаче, че дори близките партийни съратници на депутата до петък вечерта не бяха чували и намеци за негово възможно оттегляне по здравословни причини.

Не се намери и косвено потвърждение на версията за тежък конфликт на Бисеров с почетния председател на ДПС Ахмед Доган и сегашния лидер Лютви Местан. Не е тайна, че Бисеров бе близък до Доган или поне се сочеше за такъв. Не е чудно да е имало конфликт, предположиха депутати, защото което се случва в ДПС, обикновено остава скрито завинаги от външни очи.

Лютви Местан обясни, че вчера зам.-председателят на ДПС е поискал лична среща с него и с почетния председател на движението Ахмед Доган, на която обяснил, че се оттегля. Уточнил, че мотивите му са лични и по никакъв начин не засягат политиката на ДПС. Той поискал сам да избере момента, в който да оповести публично причините за решението си.

Местан коментира, че е бил изненадан от казаното от Бисеров и останал с впечатлението, че Доган също е бил изненадан. Оставката на зам.-председателя не била поискана или провокирана от Местан, Доган или "от когото и да е в партийната йерархия". В този акт не може да се чете нито пряка, нито дори косвена оценка за политиката на движението именно защото мотивите са лични, уточни той. Не стана ясно, ако оставката е лична, защо е нужно и замразяване на членство в партията, което е първа стъпка към напускане.

В опит да се намери повече информация за неочакваната оставка, Местан бе попитан дали върху Бисеров като председател на парламентарната правна комисия е упражняван натиск. Той отрече. "Г-н Бисеров бе категоричен, че няма нито едно политическо отношение към решението му да напусне ръководните позиции", каза лидерът на партията. Лидерът на ДПС обясни също пред БНР, че категорично оттеглянето на Бисеров не е в резултат на противопоставяне между него и скандалния депутат Делян Пеевски.

"Съзнавам, че този акт няма начин да бъде абстрахиран от политиката, защото става въпрос за една от най-високопоставените фигури в ДПС, но ние няма как да изискаме непременно информация, която той е преценил, че на този етап не е готов да сподели с нас. Той помоли да оставим на негова преценка времето и мястото на огласяването на тези лични мотиви", каза още председателят на ДПС.

Наблягайки за пореден път, че е искрен в изненадата си от оставката, Местан дори се впусна в предположения за причината за напускането: "Лични могат да бъдат семейните, а не дай си, боже, и други обстоятелства". Помолен да коментира предположенията, че става дума за здравословни причини, той отговори, че няма информация Бисеров да е имал проблеми със здравето.

Лидерът на ДПС увери, че в резултат от оставката на Бисеров не може да се очаква промяна в политиката на партията, в отношението ѝ към кабинета и към останалите партии. Вече се обмисляло кой да го замести в ръководството на движението и на зам.-председателския пост в парламента, но сътресения нямало да има, тъй като през последните 15 години ДПС инвестирало много в младите си кадри и можело да запълни всеки вакуум.

По неофициална информация на Mediapool шеф на правната комисия в парламента вероятно ще стане народният представител Хамид Хамид. Обмисля се вариантът заместник-председател на парламента да бъде Четин Казак. Не се знае кой ще се заеме да изпълнява задачата на Бисеров - връзката на ДПС с парламентарните партии, осигуряващи подкрепата за правителството - БСП и "Атака".

На мястото на Бисеров в парламента пък трябва да влезе третият кандидат в листата на ДПС от Шумен - Бюнемин Хасан.

Споделяне

Още по темата

Още от България