Нова версия

Димо Гяуров подозира, че Бисеров е отстранен като пречка за коалиция ДПС - ГЕРБ

Димо Гяуров

Нова версия за казуса "Бисеров" лансира в понеделник бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) и настоящ член на "Синьо единство" Димо Гяуров.

Той допусна пред бТВ, че делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу доскорошния заместник-председател на ДПС и парламента е "активно ченгеджийско мероприятие" с цел улесняване на отношенията между ДПС – ГЕРБ.

"Бисеров е тежък противник на ГЕРБ. Подхвърлям версия тук. Преди дни се формира вариантът за преформатиране на управляващата коалиция (журналистът в Брюксел Веселин Желев написа миналата седмица в личния си блог, че ГЕРБ и ДПС обмислят да свалят правителството и да съставят ново начело с вътрешния министър Цветлин Йовчев – бел. ред.)", коментира Димо Гяуров.

Допълни и, че политически източници от България са потвърдили информацията от различни места в Европа, включително и от Брюксел. По думите на Гяуров именно в тази посока може да се мисли като причина за отстраняването на бившият втори в ДПС. Според него Бисеров "съвсем не е глупав човек" и едва ли е станал жертва на подобна елементарна игра, която се базира на парични транзакции, които за момента изглеждат ефектно, но в последствие вероятно ще се окажат и съвсем законни.

"Твърдя, че нещо се е случило – било в ДПС, било в управляващата коалиция, което изхвърли Бисеров от политиката. Това според мен е превантивен ход, за да не може той да обясни какво му се е случило", каза Гяуров.

Той все пак не изключи варианта в основата да стоят пари: "Най-добрите активни мероприятия се правят с щипка истина. Това ми изглежда като класическо ченгесарско активно мероприятие". Димо Гяуров настоя да се дадат отговори от всички нива на властта, тъй като в момента "се създава една димна завеса от разноговорене".

"Едно говори вътрешният министър, друго политиците, трето – шефът на ДАНС, който по името си мяучи неуспешно. Аз не им вярвам", заяви бившият ръководител на разузнаването, добавяйки, че според него пътят, по който тече информация от службите, е ясен – от "главата".

Подобно мнение изрази и бившият вътрешен министър по времето на Иван Костов – Емануил Йорданов: "Течовете на информация от службите съществуват много отдавна и никога не е имало спиране". Той също смята, че оставките на Бисеров не са самоинициатива, а "по-скоро са го напуснали".

Преди няколко дни бившият шеф на Националната служба за сигурност (НСС) и общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов също разви версия, че скандалът около Бисеров е следствие на задкулисни договорки между ръководствата на ГЕРБ и ДПС.

"Детайлна информация за събирането и изразходването на пари в "черната каса" на ДПС беше събрана в разработката "Лиани". Реализацията на тази разработка беше издънена от Румен Петков по "коалиционни съображения". Впоследствие Борисов и машата му Цветанов, вместо да разбият ДПС с тази информация, те я използваха, за да изнудват Доган и да си осигурят четиригодишен медиен комфорт. Сега отстраняването на Бисеров е продължение на това изнудване и прелюдия за следващи сделки между Борисов и Доган. А ролята на прокурора и ДАНС е на второстепенни герои в този провинциален театър", написа във Фейсбук Атанасов.

Според различни неофициални източници разработката "Лиани" е открита през 2006 г., като година по-късно работата е спряна, за да се възобнови през април 2008 г., след смяната на тогавашния вътрешен министър Румен Петков с Михаил Миков.

Делото е замразено на 21 февруари 2007 г., когато е заведено в тогавашната НСС. Преди това по него е работила ГДБОП, чийто тогавашен директор Ваньо Танов на 13 февруари същата година е изпратил бланка от "Лиани" до ръководството на НСС, на която е пишело, че папките отиват за становище "по разпореждане на вътрешния министър".

През септември 2009 г. тогавашният МВР шеф Цветан Цветанов коментира, че не виждал "голям ефект" от работата по това оперативно дело. Изказването му бе по повод информацията, че образуваното по случая разследване в Софийската градска прокуратура е било прекратено по предложение на наблюдаващия прокурор.

Според различни източници в делото се споменават имената на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, на бившия екоминистър от движението Джевдет Чакъров, на човек с малко име Касим, както и разследваната за злоупотреби във фонд "Земеделие" Ивелина Капралова.

През май 2009 г. председателят на вътрешната парламентарна комисия в 40-ото НС Минчо Спасов (НДСВ) заяви, че има данни, че от политическото ръководство на МВР е изтичала информация към обектите на разработката, в резултат на което тя е прекратена още на ниво оперативно дело.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?