Цацаров отрича да участва в "игра" със сигнала на ДАНС

Прокуратурата уличи Бисеров и сина му в пране на пари и данъчни измами

Превеждали големи суми към Сейшелите, от две десетилетия изнасяли пари в Швейцария, за последно тази пролет

Христо Бисеров.

Христо Бисеров, един от най-влиятелните политици в България, е разследван заедно с доведения си син Ивайло Главинков за преводи на големи суми към офшорни сметки на Сейшелските острови. Досъдебното производство срещу двамата е за пране на пари и данъчни престъпления, а само срещу Бисеров – и за документно престъпление, изразяващо се в подаване на невярна декларация пред Сметната палата.

Това е първото дело от подобен характер, заведено от българската прокуратура срещу политик от такъв сериозен калибър, какъвто е Бисеров.

Новината, обявена от държавното обвинение в четвъртък, дойде като отговор на загадката с подадената преди четири дни оставка на зам.-председателя на ДПС и на Народното събрание от всички политически и партийни постове.

Бисеров вече не е депутат

На фона на гръмовните новини от прокуратурата парламентът освободи Христо Бисеров като депутат. Това става без дебати и в негово отсъствие. Оставката беше подкрепена от 138 депутати от всички парламентарни групи. Десет от ГЕРБ гласуваха "против", а 23-ма от партията на Бойко Борисов се въздържаха.

На мястото на Бисеров в НС трябва да влезе третият в листата на ДПС в Шумен - Бюнямин Хасан, който е секретар на община Хитрино. Той е бил лансиран за областен управител на Шумен, но по неофициална информация Бисеров и Димитър Дъбов от БСП са провалили назначението.

За зам.-председател на парламента ДПС ще излъчи Алиосман Имамов.

В сряда вечерта е трябвало да има среща между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и лидера на движението Лютви Местан, на която да се вземе решение кои депутати от ДПС да заемат овакантените места от Бисеров.

Главният прокурор Сотир Цацаров се опита да разсее наличието на такава причинно-следствена връзка и съобщи пред журналисти, че е получил сигнала от ДАНС едва в сряда следобед - три дни, след като от ДПС изненадващо съобщиха, че Христо Бисеров се оттегля "по лични причини".

Съобщението за започналото разследване все още не повдига докрай завесата около мистерията с елиминирането на Бисеров от политическата сцена, тъй като информацията по случая е в огромната си част класифицирана и все още не е ясно нито как ще приключи проверката, нито дали тя не е просто претекст за разправа с Бисеров.

Прокуратурата не уточнява никакви параметри на евентуалните средства, за чието "изпиране" е разследван политикът, нито от какво престъпление са парите. Обвинението не е поискало и задържането на Бисеров, чиито офиси, както и тези на Главинков, са били претърсени.

Цацаров бе повече от лаконичен, повтаряйки, че сигналът на ДАНС съдържа класифицирана информация. В същото време силовият вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев дори заяви, че не е знаел за такава разработка на агенцията, която самият той ръководеше до 2011 г.

"В ДАНС се получи информация за финансови преводи със съмнителен произход. Направили сме проверка на информацията, за това дали е достоверна или не, и сме уведомили прокуратурата. Имаме технологично време, за да извършим проверката. В момента, в който сме приключили проверките, мигновено сме уведомили прокуратурата. Ние сме задължени за това", коментира пред журналисти и настоящият председател на ДАНС Владимир Писанчев.

Запитан дали е възможно да е имало теч на информация от някой от подчинените му, който да е предизвикал изненадващата оставка на Бисеров, той каза, че не би могъл да отговори преди да бъде извършена вътрешна проверка. Дали такава ще бъде направена обаче не стана ясно.

Възможно е вече да е напуснал България

През цялото това време Бисеров не е отронил и дума пред медиите, а към момента вървят спекулации, че може да е напуснал България, след като ДАНС са информирали партийните му шефове Ахмед Доган и Лютви Местан в събота, а те от своя страна го "привикали" в неделя и му взели оставката. Лидерът на ДПС отрича категорично подобен сценарий.

Според източник на БНР Бисеров вече е извън България. От МВР обаче нито отрекоха, нито потвърдиха пред Mediapool тази информация, уточнявайки, че в "Гранична полиция" нямат данни той е излизал през границата. Ако се е отправил към друга от ЕС обаче, преминаването му няма да бъде регистрирано, тъй като става само с лична карта. Самият Бисеров не отговаряше на телефона си в четвъртък, както и в предишните дни.

Прокуратурата съобщава, че получените от ДАНС данни свързват Бисеров и сина му с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро по банкови сметки в две различни европейски държави. Двамата са открили срочни депозити, теглили са суми в брой и са извършвали банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорната зона на Сейшелски острови.

Разследването е възложено на следствения отдел при Софийската градска прокуратура – София. Започва пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков и разкриването на данъчната и банковата тайна. Разследващите ще отправят съдебни поръчки до европейските страни, където двамата са имали сметки, за да проследят движението на сумите по тях. От ДАНС са изискани всички налични материали по случая, включително и данни за постъпили предишни сигнали срещу двамата. От прокуратурата допълват, че друга информация по случая няма да бъде предоставяна, защото повечето данни са секретни.

Превод от Швейцария към Македония предизвикал интереса на службите

По неофициална информация на Mediapool интерес към Бисеров първоначално е проявен от Швейцария, където той имал сметка. Данни за финансовите му операции към българските служби са подадени след превод към друга балканска страна.

През пролетта на т.г. от негова сметка в Швейцария към сметка на сина му в Македония са преведени 400 000 долара. Вероятно по-късно е имало още един банков превод - около 50 000 долара. Първият период, за който има съмнения, е направен в периода 2000-2003 г.; вторият - 2006-2008 г., а третият и последен датирал от пролетта на 2013 г.

Главинков (38 г.) е член на адвокатската колегия в Търговище, но развива крупен бизнес в областта на възобновяемите енергийни източници, показа справка на Mediapool в публичните правни регистри. В началото на тази година Кирил Добрев (БСП) съобщи по време на протестите срещу високите сметки за електроенергия, че Главинков работи в ЧЕЗ. Проверката установява, че действително е работел, но на ниска позиция и е напуснал. В 41-то Народно събрание е бил нещатен сътрудник на баща си, според публичния регистър на сътрудниците.

От декларацията на Бисеров пред Сметната палата, подадена в началото на мандата му като народен представител, става видно, че съпругата му е взела заем от 184 хил. евро от Ивайло Главинков - син, както е записано в декларацията. Самият Бисеров има скромни спестявания и също скромни доходи от наеми.

Цацаров: Аз си върша работата, защо трябва да участвам в нечия игра?

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров не отговори директно на въпроса дали е смутен от факта, че ДАНС изпращат информация чак след като Бисеров е обявил, че напуска политиката.

”Нещата стоят много просто. Ако ДАНС ме беше информирала по-рано, или получила информация, която съдържа данни за престъпление, защото тя все още се анализира в Софийската градска прокуратура, в каква игра ще ме вкарат – ще поискам имунитета на Христо Бисеров. Ако не съдържа данни – няма да го поискам. Има ли значение дали някой е с имунитет или не, при положение, че има справка, която съдържа данни за престъпление. Ако беше още народен представител, или е, не знам кога ще го освободят, аз ще му поискам имунитета, ако справката съдържа данни за престъпление. Аз си върша работата, защо трябва да участвам в нечия игра”, отговори Цацаров.

Той препрати към ДАНС въпроса дали изобщо щеше да има сигнал, ако Бисеров не бе напуснал политиката.

”Извинявайте, тези въпроси към ръководството на ДАНС. За да получа отговор на тези въпроси, трябва да имам възможност за нормална преценка. Тя се прави по фактите, а не въз основа на една информация”, каза Цацаров.

В неделя от пресцентъра на ДПС съобщиха, че Бисеров напуска парламента и всички заемани постове в партията и Народното събрание, а членството му в ДПС се замразява. Като причина бяха обявени лични мотиви. Бисеров пази пълно мълчание по случая, което роди множество спекулации и слухове.

В понеделник излезе излезе информация, че ДАНС и НАП са извършили щателна проверка на Бисеров и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие, преди той да обяви решението си. Главният прокурор тогава съобщи, че прокуратурата не проверява фирмите на Бисеров.

Цветан Цветанов: Всичко е свързано със сериозни финансови преводи

Преди официалното съобщение на прокуратурата за какво точно разследва Бисеров, бившият министър на вътрешните работи и депутат от ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в кулоарите на парламента, че сигналът е основателен и е свързан със "сериозни финансови преводи" от една страна в друга.

"Информация има сериозна и, за да се пристъпи към подобни действия от един много влиятелен депутат в ДПС, това означава, че има сериозни пороци в работата, а всичко е свързано със сериозни финансови средства. Това, което се говори, е свързано със сериозни финансови преводи, които са направени от една държава към друго място. Разполагам с тази информация от достатъчно време за да мога да направя подобни изводи. И бързината, и мълчанието също могат да провокират много тълкувания в тази посока. Самият факт, че е толкова тихо и без абсолютно никаква информация беше гласувана тази оставка по лични причини, които той е изложил. Мога да кажа, че, за мен, е важно при такива знакови напускания на парламента, все пак да се дава отговор, както на журналисти, така също и на българската общественост, а и самите депутати да бъдат запознати с реалните мотиви за напускането на такава висока политическа позиция", каза Цветан Цветанов.

Изявлението му провокира остра реакция от лидера на ДПС Лютви Местан, който запита защо бившият вътрешен министър разполага и разпространява "класифицирана информация".

Бисеров си замина, но мистерията остана

Христо Бисеров, който по образование е юрист и е бил практикуващ адвокат, беше главен секретар на СДС при управлението на Иван Костов (1997-2001 г.). След разрив с тогавашния премиер и лидер на СДС в края на мандата Бисеров заедно с Йордан Цонев бяха изключени с решение на Националния изпълнителен съвет на СДС. След това Бисеров основа партията си ЕКИП, но връщането му в политиката стана през 2005 г. след като стана член на ДПС и беше избран отново за депутат.

Постепенно Бисеров стана една от най-влиятелните фигури в ДПС. Доган го направи свой партиен заместник, а в последните си два депутатски мандата Бисеров е зам.-председател на парламента от квота на движението. Той е част от т.нар. "българско крило" в ДПС, чиито най-видни лица освен него са Делян Пеевски, Йордан Цонев, Камен Костадинов и др.

Една от версиите за разправата с Бисеров е, че той е станал прекалено самостоятелен и независим от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за който се твърди, че от резиденцията си в Бояна продължава ефективно да управлява процесите в партията си, "обръчите" ѝ от фирми и в държавата.

Традиционната тайнственост около Доган и най-близкото му обкръжение, начинът, по който се вземат решенията и сатрапският маниер, по който биват "отстрелвани" (понякога буквално, както със самобуийството на бившия шеф на политическия му кабинет Ахмед Емин) приближени на Първия, са станали част от "бранда" ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България