Депутатите разводняват казуса "Бисеров" с Петното

Мнозинството отхвърли идеята да се занимава с върнатите от Моника Станишева евросредства

Депутатите разводняват казуса "Бисеров" с Петното

Да се създаде временна парламентарна анкетна комисия, която да проучи обстоятелствата около оставката на бившия зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров, както и евентуалното изтичане на информация от службите към партийното ръководство, решиха депутатите в сряда.

 

Предложението на ГЕРБ бе гласувано със 177 гласа "за" и едва трима "против", но с корекцията, че комисията ще се занимае и с въпроса – имало ли е среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и известния с редицата си провокаторски и участия в граждански инициативи на управляващите Бисер Миланов-Петното.

 

Петното в момента се намира в ареста по обвинение в заплаха с убийство, след като бе задържан от барети в средата на януари пред парламента във връзка с репортаж на бТВ, в който Миланов заплашваше и буташе интервюиращата го журналистка.

 

Впоследствие съдът го остави за постоянно зад решетките заради богатото му криминално минало и факта, че Миланов се бе оказал неоткриваем за разследващите. Делото му за заплаха с убийство бе образувано по сигнал от началото на юли миналата година, но Петното така и не бе получил обвинение, защото не бил открит, въпреки честите му участия в граждански срещи с премиера Пламен Орешарски и в дискусии за Изборния кодекс, организирани от зам.-председателя на парламента Мая Манолова.

 

Информацията, че Петното се е срещал с Борисов, за да обсъдят предложението му да се радикализира антиправителствения протест срещу 500 000 лева, бе огласена от дясната ръка на Миланов – Йордан Бонев, който твърди, че двамата са ходили в къщата на бившия премиер в Банкя. Като доказателство за достоверността на твърдението си Бонев обясни, че с Петното били приети в кабинета на Борисов, за който той разказал, че в детството му бил кочина.

 

Идеята този въпрос да попадне в целите на комисията бе на Йордан Цонев от ДПС. Благодарение на предложението му, основната тема за обстоятелствата около оставката на Бисеров и последвалото разследване за пране на пари и подаване на невярна имуществена декларация срещу него отне не повече от 15 минути от близо двучасовите дебати в пленарната зала.

 

Бившият зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров стана обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков през октомври м.г., като и двамата са с гаранции от по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Според прокуратурата, между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. те са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. Тези обвинения им бяха повдигнати три дни, след като Бисеров обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини".

 

Председател на анкетната комисия за изясняване на двата казуса ще бъде Сияна Фудулова от БСП. В съставът ѝ пък влизат по трима депутати от всяка партия – Атанас Пъдев и Кирчо Карагьозов от БСП, Веселин Вучков, Стефан Дедев и Снежана Дукова от ГЕРБ, Янко Янков, Хамид Хамид и Ахмед Башев от ДПС и Любомир Владимиров, Деница Гаджева и Калина Балабанова от "Атака".

 

Парламентът отхвърли предложението на опозицията комисията да се занимае и с причините, по които съпругата на лидера на социалистите Сергей Станишев – Моника Станишева, върна около 60 млн. евро, спечелени по европроект.

Споделяне

Още по темата

Още от България