Комисията за Бисеров и Петното окончателно се превърна в театър на абсурда

Главният прокурор възмутен, че викат човек с белезници в НС

Бисер Миланов с охрана в парламента, сн. БГНЕС

"Не е нормално и не е редно човек с белезници да бъде канен за изслушване в парламентарна комисия", коментира главният прокурор Сотир Цацаров в четвъртък по повод конвоирането на Бисер Миланов-Петното в Народното събрание по искане на депутата от БСП Сияна Фудулова. Тя е председател на анкетната комисия, проверяваща  внезапната оставка на бившия зам.-шеф на НС Христо Бисеров, обвиняем за пране на пари, както и "твърденията за скандална среща и кореспонденция" между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Бисер Миланов – Петното.

В този контекст Сотир Цацаров разкри, че писмото на Фудулова, с което се иска Бисер Миланов да докаран за изслушване в комисията, дори е било грешно адресирано.

"Писмото за изпращане на г-н Бисер Миланов беше адресирано до мен, но затворите и арестите в тази страна аз не ги управлявам (управляват се от Министерство на правосъдието - бел.ред.). Изпратих ги по компетентност на Главна дирекция "Охрана", обясни главният прокурор.

Той напомни, че прокуратурата вече е направила, каквото има да прави с Петното и той се намира в ареста. Бисер Миланов бе прибран показно на 15 януари тази година и по-късно бе обвинен в заплаха за убийство, отправена към активистка от протестите.

"Прокуратурата първа показа, че няма да търпи подобни прояви (като тези на Петното - бел.ред.) на улицата, независимо от обясненията с някакви политически мотиви или се обясняват с проява на гражданските права и свободи", каза Цацаров. Той допълни, че държавното обвинение би се занимавало само със сигнали, в които има данни за престъпление, а не "с явна политическа или конюнктурна агитация".

Петното и съратникът му Йордан Бонев влязоха отново във фокуса на общественото внимание заради изслушванията им от парламентарната анкетна комисия на Фудулова. Във вторник Бонев свидетелства, че Бойко Борисов е платил на Бисер Миланов капаро от 12 000 лева от общо обещани 500 000 лв., за да радикализира уличните протести и да бъде свалено правителството на Орешарски.

Часове по-късно в интервюта за бТВ и Нова телевизия Петното отрече да е взимал пари от Борисов и каза, че е взимал от Бареков – между 50 хиляди и 60 хиляди лева. Миланов потвърди, че е срещал с Борисов в къщата му в Банкя. Разкритията и на двамата бивши съратници от Движение "Свобода" обаче бяха откровено противоречиви.

Цацаров обясни, че прокуратурата няма да се занимава с проверки на това кой на кого е давал пари.

"А сега единият какво казва на единия ден, че някой му плаща, на другия ден, че и друг му платил... Ако това излезе вярно, ще излезе вярно, че даден протест и контрапротест са с едни и същи участници и са финансирани от едни и същи лица", каза още Цацаров.

Бареков поиска "очна ставка" с Борисов и Петното

Междувременно лидерът на "България без цензура" Николай Бареков отклони в четвъртък поканата за изслушване пред временната анкетна комисия за Петното. Той заявява готовност да го направи, но само ако с него се явят и Бойко Борисов и Бисер Миланов.

Бойко Борисов отказва да бъде изслушван, а депутатите от ГЕРБ, които участват във въпросната комисия, вече бойкотират заседанията ѝ, тъй като тя въобще не се занимава с Христо Бисеров. А комисията не се занимава с Бисеров, защото той, както и доведеният му син и предполагаем съучастник Ивайло Главинков не се озоват на нито една покана за изслушване. Така депутатите се посветиха изцяло на другия предмет на проверки – за връзките на Петното с Борисов, но разполагат само с показанията на единствените озовали се за изслушване – известния провокатор Бисер Миланов и авера му Йордан Бонев, чиито показания, както се оказа, тотално си противоречат.

Срещата -невъзможна, комисията приключва работа

 

В отговор на Бареков бившият премиер Бойко Борисов обясни защо няма да отиде в комисията. "Когато извикат Орешарски, Корнелия Нинова, когато извикат Йовчев, когато дадат обяснения, какво са правили по Министерски съвет. Когато направят анкетна комисия за "Авиоотряд 28" 2005-а - 2009-а. Когато направят анкетна комисия, защо откраднаха оградата на границата. Да извикат Бисеров тук. Едва след това ние като опозиция ще се явим там", каза той в кулоарите на НС.

 

Малко по-късно Сияна Фудулова обяви, че комисията приключва дейността си и до седмица ще внесе в парламента доклад за свършеното.

 

Според нея неявяването на Николай Бареков "не е такава драма".

За сметка на това Фудулова обеща, че докладът, който предстои да бъде написан обяснява "много факти". Тя обаче така и не ги изясни. "Исках да им дадем възможност за среща между всички засегнати страни. Комисията счита, че такава среща не е възможна. За това приключваме окончателно работа. Защото единият от призованите в комисията за изслушване каза, че категорично няма да дойде на срещата и това е Бойко Борисов", заключи Фудулова, без да споменава и другите двама отказали – Бареков и Бисеров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?