Петното потвърди за среща с Борисов, гардовете от НСО не помнят

Парламентарната комисия тотално игнорира скандала с Христо Бисеров, заради който бе създадена

Бисер Миланов бе доведен с охрана в парламента, сн. БГНЕС

Известният с множеството си провокаторски акции през последната година Бисер Миланов-Петното потвърди в парламента думите на сподвижника си Йордан Бонев, че двамата са се срещали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в къщата му в Банкя, за да говорят за организиране на протести.

Това обяви депутатът от БСП Сияна Фудулова, председател на временната анкетна комисия, която първоначално трябваше да проучва скандала около излизането от политиката на Христо Бисеров и последвалото му обвинение за пране на пари. Управляващите обаче решиха да "пришият" към задачите ѝ и темата за евентуалния разговор между Борисов и Петното.

Миланов бе докаран в сградата на Народното събрание от съдебната охрана, тъй като все още се намира в следствения арест по обвинение в заплаха за убийство. Той не пожела да направи изявление пред медиите, като каза единствено: "Елате в затвора да видите как стоя незаконно. Елате в затвора и ще ви дам интервю".

Петното бе изслушан при закрити врата, като след края на заседанието на комисията Фудулова заяви пред медиите, че Миланов признал, че е говорил с Борисов за организацията на бъдещи протести, но не разкрил дали някой му е плащал за това и колко.

"Стана ясно на всички нас, че протестите от лятото на миналата година са били платени включително и медийното им отразяване", добави социалистката, цитирайки разказа на обвиняемия русенец, известен с богатото си криминално минало.

По думите ѝ в началото на заседанието са били изслушани и служителите на Националната служба за охрана (НСО), които отговарят за сигурността на Борисов. За разлика от Петното и Йордан Бонев, явил се в парламента миналата седмица, те обаче не си спомнили нищо за подобна среща.

"В началото на днешното изслушване имахме разговор с дежурните от НСО в деня на срещата, от тях чухме непрофесионалния отговор, че не помнят за такава среща, тоест необезпокоявано може да влиза всеки на среща с Бойко Борисов, включително и криминално проявени лица", разтълкува думите на гардовете Фудулова.

Очаква се самият Борисов да бъде изслушан от комисията в началото на следващото ѝ заседание, което засега не е насрочено. В края на миналата седмица тримата представители на ГЕРБ Веселин Вучков, Снежана Дукова и Стефан Дедев напуснаха състава ѝ, обявявайки, че това е "най-безсмислената" парламентарна комисия.

Два месеца вече работи тази комисия. И тримата заявяваме, че напускаме комисията, защото това се явява най-безсмислената комисия в това Народно събрание. В продължение на два месеца по случая Христо Бисеров се яви един-единствен призован. На няколко заседания, се събираме 10-те представители – ние сме малцинство – съвещаваме се за около 20 минути, след което се разпускаме. Но единственият, явил се на заседание, е председателят на ДАНС г-н Писанчев, чието явяване се изразяваше в следното: "Добър ден! Заявявам, че всичко, за което ще ме питате, е следствена тайна, поради което няма да отговарям на въпросите". А всъщност ние не искахме да питаме за делата, които са под формата на досъдебно производство спрямо Христо Бисеров, а искахме да питаме за изтичане на информация", обясни в петък бившият зам.-вътрешен министър Вучков.

Действително, откакто бе сформирана в началото на февруари, комисията тотално игнорира казуса "Бисеров", като се занимава предимно с изслушвания на запознати с т.нар. скандална среща между Петното и Борисов.

Идеята този въпрос да попадне в целите на комисията бе на Йордан Цонев от ДПС. Бившият зам.-председател на ДПС и парламента Христо Бисеров стана обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков през октомври м.г., като и двамата са с гаранции от по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Според прокуратурата, между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. те са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. Тези обвинения им бяха повдигнати три дни, след като Бисеров обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини".

Споделяне

Още по темата

Още от България