По искане на Комисията за отнемане на незаконно имущество

Съдът запорира активи на Бисеров и сина му за над 1.5 млн. лв.

Бисеров и Главинков (третият отляво надясно) излизат от столичното следствие през 2013 г. Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) запорира имущество на обща стойност над 1.5 млн. лева, собственост на бившия зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков.

Това съобщиха в понеделник от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество с уточнението, че по време на проверката срещу двамата са поискали информация от седем европейски държави, включително Македония и Швейцария. Тя започна през ноември 2013 г., когато срещу тях бе образувано разследване за данъчни престъпления и пране на пари.

Сред запорираните активи на Бисеров на обща стойност 1 262 483 лв. са имот в София, лек автомобил, както и 9 банкови сметки. В иска се претендират и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала на заем на сина си Ивайло Главинков, както и суми от прехвърлянето на акции от дружества от Бисерова, суми от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

От комисията добавят, че СГС е запорирал имущество на доведения син на Бисеров за общо 293 400 лева, което включва апартамент в София, вила в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки. В иска се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество.

Искат се средства, които Ивайло Главинков е давал на заем на физически и юридически лица, както и средства, които връщал по заеми от физически и юридически лица. Комисията за отнемане на незаконно имущество претендира от двамата сумите, които Бисеров е превел от швейцарските си сметки на македонската сметка на Главинков в размер на 314 529 долара и 117 192 евро, които са обект на наказателното производство срещу двамата.

Предстои Христо Бисеров да отговаря пред съда по обвинението си за укриване на данъци в размер на 25 678 лева, недеклариране на сделки с валута и укриване на информация по декларацията си пред Сметната палата. В обвинителния му акт, който бе внесен в СГС на 9 април обаче не фигурира обвинение за пране на пари, което първоначално бе включено в разследването.

Наблюдаващ прокурор по делото е Боряна Бецова, която отказа да образува дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Малко по-късно тя образува проверка срещу хората от "Протестна мрежа", които подадоха сигнала срещу Пеевски.

Миналата седмица стана ясно, че от комисията за конфликт на интереси не са установили такъв в дейността на Бисеров, докато е бил депутат от ДПС. В решението на комисията се потвърждаваха част от данните в сигнала за наличия на дружества, търгуващи със зелена енергия, и участие в тях на свързани с Бисеров лица, но не е открит конфликт на интереси. Аргументите бяха, че като депутат той не се е изказвал и не е гласувал за законопроектите.

Преди да напусне парламента, Бисеров бе член на комисията по правни въпроси. През нея минаха законопроектите за Закона за енергетиката, внесен от правителството на 23 януари 2012 г., промени в същия закон, внесени на 18 юни 2013 г., както и нови текстове в Закона за енергията от възобновяеми източници от същата дата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?