Прокуратурата дава Бисеров на съд за укрити данъци

Държавното обвинение засега се отказва от делото си за пране на пари

Прокуратурата дава Бисеров на съд за укрити данъци

Софийската градска прокуратура внесе в петък в съда обвинителния акт срещу бившия заместник- председател на ДПС и зам.-председател на парламента Христо Бисеров. Той трябва да отговаря за укриване на данъци в размер на 25 678 лева, недеклариране на сделки с валута и укриване на информация по декларацията си пред Сметната палата.

Укриването на данъците е установено през подадената от Христо Бисеров данъчна декларация за 2012 година. В нея той е декларирал, че дължи данък в размер на 8376 лева. Прокуратурата обаче е изчислила, че реално дължимия от Бисеров данък е бил в размер на 34 055 лева. Причината е, че през декември 2012 година той е наредил два валутни превода от собствените си сметки в евро и щатски долари в банка в Женева, Швейцария, но не е платил данъците върху тях. Така той е обвинен за укриване на данъци за общо 25 678 лева.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода в срок от три до осем години.

Държавното обвинение смята, че в периода от 1 януари 2013 година до 31 март 2013 година Христо Бисеров е нарушил и Валутния закон, защото не е декларирал преводите на пари в чужбина. Той не е подал информация към БНБ, че има пари по сметка в швейцарска банка в размер на 314 529 щатски долара и 82 515,39 евро.

Христо Бисеров не е декларирал пред БНБ и извършените от него разпореждания с тези суми, които са били наредени по сметките на Ивайло Главинков към банка в Македония. Осъществените сделки с валутни ценности са в особено големи размери, с обща левова равностойност 700 960 лева.

За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години или глоба в двойния размер на предмета на престъплението. Законът предвижда тези суми да се отнемат в полза на държавата. Парите в Швейцария не са били декларирани и пред Сметната палата. За затаяването на тази информация се предвижда затвор до три години или глоба до триста лева.

Христо Бисеров е оставен на свобода срещу парична гаранция от 25 000 лева. Той няма право да напуска страната.

Разследването срещу бившия заместник-председател на ДПС и на парламента започна през ноември 2013 година. В началото на делото Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков бяха обвинени в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. Сега става ясно, че прането на пари е изоставено от внесения в съда обвинителен акт.

Наблюдаващ прокурор по делото "Бисеров" е Боряна Бецова, която отказа да образува дело срещу срещу депутата от ДПС Делян Пеевски по сигнал на "Протестна мрежа". Малко по-късно тя образува проверка срещу хората от "Протестна мрежа", които подадоха сигнала срещу Пеевски.

По делото срещу Христо Бисеров имаше проблем и със съдебната поръчка, която българските власти изпратиха към Швейцария. През есента на 2014 г. главният прокурор Сотир Цацаров оправда забавянето на делото с швейцарските власти, които трудно разкривали банковата тайна за сметките на Бисеров. Впоследствие се оказа, че Швейцарката служба по правосъдие е отказвала да изпълни съдебната поръчка, защото са били необходими повече детайли по искането на българската прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?