Христо Бисеров става обвиняем за пране на пари

Христо Бисеров. Сн. БГНЕС

В петък ще бъде повдигнато обвинение за пране на пари и невярно деклариране на средства пред Сметната палата на бившия заместник-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Бисеров е призован в столичното следствие и след като стане обвиняем, ще бъде разпитан.

"Обвиненията срещу Бисеров ще бъдат такива, каквито преценят наблюдаващите прокурори, но едно от тях касае невярно деклариране пред Сметната палата, а друго обвинение най-вероятно ще бъде пране на пари", обясни Цацаров.
По думите му е задвижен целият механизъм по международна правна помощ, направен е максимумът за получаване на данни за банкови преводи и банкови транзакции от две европейски държави.

Преди седмица по сигнал на ДАНС срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков бе образувано разследване за укриване на данъци и пране на пари. Отделно Бисеров се разследва и за подадена пред Сметната палата имотна декларация с невярно съдържание.

Според главния прокурор информацията, която е предоставена на ДАНС от чужда служба, не е най-пълната по отношение на материала. "Можем да говорим за период, за време на откриване на сметките, най-вероятно данните са, че сметката не е открита към момента на ставане известно на всички тези данни, а след получаване на данните от чуждите власти. Ние искаме времето на откриване на сметката, всички постъпления, източниците на постъпленията и всичко, което е излязло от тази сметка, тоест преводите. Известен ни е само един превод, този към друга държава", обясни Цацаров.

Бившият депутат, който подаде оставка и като зам.-председател на ДПС, най-накрая бил призован да се яви след няколко неуспешни опита на призовкари да го открият в дома му на ул. ”Хан Омуртаг” в София.

Бисеров вече е упълномощил двама адвокати, които да го защитават. Вчера те са били на предварителен разговор в следствието, където са депозирали пълномощни от своя клиент. Определена е и резервна дата за разпита в понеделник.

Предишните дни адвокатите на няколко пъти отказали да получат призовката на Бисеров, тъй като нямали официален документ, че са ангажирани с делото.
Цацаров допълни, че една съдебна поръчка е изпратена до Швейцария. Както Mediapool вече съобщи, откритата сметка на Христо Бисеров е била в банка в тази държава. Тя е била засечена при превод на средства към Македония. Главният прокурор съобщи, че засега българските власти не разполагат с пълна информация за наличностите по сметката.

Швейцарските власти са помолени за информация какви са всички постъпления към сметката от момента на откриването ѝ, който все още не е ясен. Прокуратурата иска още данни кой е превеждал пари по сметка и за изходящите транзакции.

В отговор на въпрос за появилите се слухове, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е знаел за сигнала от чуждите служби за Бисеров, главният прокурор каза: "Това също се проверява".

"Лицето (Цветан Цветанов) вече направи някои изявления, от които се разбра, че някои неща са му били ясни, далеч преди да започне проверка. Ще трябва да обясни откъде са му ясни, но първо трябва да приключи проверката (за изтичане на информация) в ДАНС", обясни Цацаров.

Действително в деня, когато прокуратурата обяви, че започва разследване срещу Бисеров, Цветанов обяви пред журналисти данни за размера на преводи, правени по сметка на Ивайло Главинков.

Ръководителят на държавното обвинение допълни още, че споделя мнението, че "ГДБОП е информационна черна дупка".

"Вън от рекламните акции, които са отразявани от медиите, е имало доста откровено бездействие по твърде много сигнали. Някои от данъчните дела и някои от делата дори в специализираната прокуратура, защото те не са стигнали до съд, могат да повдигнат много въпроси. Делата се образуват в първоинстанционна прокуратура. По определени направления се е работило активно, а по други е затихвала", каза Цацаров.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отхвърли да е имало чадър "над когото и да било" по негово време. Пред журналисти в парламента Цветанов каза, че е "добре, че има обвинения, и когато приключи това разследване, нека да се стигне с обвинителен акт, със съдебен процес, за да може да се коментира”.

На думите на главния прокурор за демонстрираната от него ясна осведоменост "по някои неща", Цветанов отговори: "Не знам това, за което коментира г-н Цацаров. В момента има повече възможност да борави с информация. Аз мога да ви уверя, че никога по никакъв повод не е коментирано дали е постъпил даден сигнал, свързан с Христо Бисеров, още повече да е било правено някакво ограничение, за да не се работи по този сигнал”.

Споделяне

Още по темата

Още от България