ДПС обвини ГЕРБ в "брутален натиск" над избиратели в Сърница

От партията на Борисов отричат намеса

ДПС обвини ГЕРБ в "брутален натиск" над избиратели в Сърница

Непосредствено преди балотажа на кметските избори в новосъздадената община Сърница лидерът на ДПС Лютви Местан обвини управляващите в "брутален натиск" над избирателите, гласували на първия тур за ДПС.

В неделя в 265-та община в България ще се проведе балотаж на кметския вот, на който един срещу друг ще се изправят кандидатите на ДПС и на ГЕРБ.

"Днес бях информиран и получих документи за брутален натиск върху свободната воля на избирателите от страна на служители на местното лесничейство", заяви Местан пред журналисти в парламента. Той разказа, че в една малка махала - Селище, която се намира на територията на горското стопанство, има 5-6 къщи, в които живеят малко хора, а от много години ЕРП-тата не са инвестирали в отделен трафопост за тях и поради тази причина те черпят ток от трафопоста на горското стопанство. Хората са инсталирали свои електромери и по показанията от тях плащат ток, добави Местан.

"Явно тези хора са извършили голямо престъпление спрямо властта, уличени са, че на първи тур са подкрепили кандидати на ДПС, и получават писмо-уведомление, че до 19 март следва да предприемат мерки да си осигурят захранване от EVN – Велинград, защото, считано от 20 март, горското стопанство ще прекъсне електрозахранването на всички сгради, които не са негова собственост", обясни лидерът на ДПС.

Той определи това като брутален натиск. "Горските са отишли между първи и втори тур на изборите и са казали на хората: "Нека ДПС да ви даде ток." Това е наказание, насочено срещу изразена свободна воля, а ако някой иска да спечели изборите с такъв натиск, не знам дали това ще е победа на демокрацията или на мракобесието", коментира Местан. По думите му един от засегнатите хора от тези къщи е онкоболен.

Малко по-късно от ГЕРБ отхвърлиха обвиненията. "Заявяваме, че ГЕРБ никога не е имала и няма да има потиснически подход към българските граждани. Срещите между представители на ГЕРБ и жителите на Сърница или която и да е друга община целят единствено да разговаряме с хората и да установим техните потребности. Категорично не са отправяни заплахи или политически нападки към жителите от наша страна", пише в позиция на партията, изпратена до медиите.

В нея се допълва, че по никакъв начин не е засягана темата за политическа принадлежност или предстоящи избори по време на разговорите между представителите на Държавното горско стопанство "Селище" и жителите на селото. Действията са предприети от името на ръководителя на стопанството единствено в тази му роля, за да защити институцията, която представлява, заявяват от ГЕРБ.

От партията на Борисов уточняват, че постройките в село Селище, които са собственост на Държавно горско стопанство "Селище" и са отдадени под наем, използват общ трафопост. При разглеждане на разходните фактури на стопанството е забелязано завишаване на сметките за електроенергия. Извършена е проверка, която показва, че въпросният електромер, който е общ, е изправен. Докладвано е обаче, че разходът се дължи на консуматори, които не са собственост на стопанството. Именно заради това е отправена молба към живущите в Селище не да си търсят алтернативен източник на ток, както бе заявено, а да открият свой електромер, с отделна партида, независима от ДГС "Селище".

Токът не е спиран и няма да бъде спрян на 20 март 2015 г. Срокът в писмото е зададен, за да бъде открита отделна партида от живущите до тази дата, твърдят от ГЕРБ.

Изказването, че жителите на село Селище са "уличени, че на първия тур са подкрепили кандидата на ДПС и получават писмо", подчертано нарушава правилото за тайна на вота на българските граждани и повдига множество въпроси относно кой и как контролира вота на хората в Сърница, коментират от ГЕРБ.

Според тях спекулациите по темата говорят за недобронамерена злоупотреба не с правата, а с отговорностите на всички български граждани – а именно сами да покриват собствените си разходи. Твърденията, че спираме тока на хората заради политически амбиции, са абсурдни и провокират напрежение сред българските граждани, казват от партията на Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?