Драгомир Стойнев: Работим по "Южен поток", защото ЕС няма как да не каже "да"

Енергийният министър в оставка Драгомир Стойнев потвърди в петък, че България извършва подготвителни действия по изграждането на газопровода "Южен поток", независимо че премиерът Пламен Орешарски обяви в началото на юни, че проектът е спрян. Пред БНТ Драгомир Стойнев поясни, работата не спира, за да е готова България да започне строежа, когато Европейската комисия даде зелена светлина на проекта.

За пореден път той повтори, че през тази година не са сключвани никакви договори по "Южен поток" и не е подписвано нищо.

Страната ни е отговаряла на Европейската комисия на въпроси по проекта за процедури, проведени от предишното правителство, каза Стойнев. Той обясни, че са отговорили на Брюксел как правителството на Бойко Борисов е създало проектната компания и как е правило търговете.

Търгът за избор на строител на газопровода на българска територия обаче беше направен от кабинета на Пламен Орешарски по непрозрачен начин, заради което последва наказателна процедура от Еврокомисията срещу страната ни.

Нещо повече, в консорциума, избран от БЕХ да строи българския участък, мажоритарен собственик на руската компания е близкият до президента Путин бизнесмен Генадий Тимченко, който е в "черния списък" на САЩ заради санкциите срещу Украйна.

Неотдавна Стойнев каза, че е помолил руската страна да смени техния строител, но до този момент няма промяна в консорциума.

Докато чакаме "да" от Брюксел, тече подготовката за строежа на трасето. "Не е тайна, че на пристанище Бургас има 65 хил. тона тръби", каза Стойнев. Той потвърди за продажбата на 358 дка в района на Паша дере край Варна преди дни на проектната компания "Южен поток България", както и за наемането на работници.

"Правим всичко това, защото трябва ЕК като каже "да", ние да имаме готовност", каза Стойнев. Според него няма вероятност Брюксел да каже "не", защото това означава да даде отрицателен отговор на Австрия, Италия, Словения и редица други европейски страни, през чиито територии минава тръбата.

Драгомир Стойнев нарече "скандално" решението на Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционна въведената от началото на годината 20% такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи. По думите му това решение "ще тежи на съвестта на тези, които са сезирали съда" (в случая това бе държавният глава Росен Плевнелиев - бел. ред.).

Ефектът от това решение на КС ще е негативен, прогнозира Стойнев. Според него това неминуемо ще доведе до по-високи сметки за ток на крайните потребители – домакинствата и бизнеса, както и увеличаване на безработицата сред миньорите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?