Драшкович не отрече за посредничество на Сърбия по СПИН-делото в Либия

Външният министър на Сърбия и Черна гора Вук Драшкович не отрече, че с колегата си Соломон Паси са разговаряли за посредническата роля на Белград н решаването на съдбата на българските медици в Либия. В понеделник Драшкович пристигна на официално посещение в България, като първата му среща бе с българския външен министър.

След срещата с Паси Вук Драшкович заяви, че ще запознае Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора със случая на осъдените на смърт български медицински сестри в Либия. "Убеден съм , че ние можем да направим най-добрата услуга на България, на която сме способни", заяви Драшкович, цитиран от Дарик радио.

Той отговори утвърдително на въпроса дали по време на срещата му с министър Соломон Паси двамата са разговаряли за посредническата роля на Белград в решаването на съдбата на медиците ни в Либия. Драшкович определи темата с българските медици в Джамахирията като изключително деликатна и като тема, за която не бива да се говори много открито.

И в понеделник българският адвокат на петте медицински сестри не получи от съда в Бенгази мотивите за смъртните присъди, произнесени на 6 май. Пламен Ялнъзов, който днес пристигна в Бенгази, е имал двучасова среща с медиците и ги е уведомил, че във вторник отново ще отиде в съда и ще направи опит да получи мотивите. Крайният срок според либийското законодателство за връчването на мотивите изтича на 6 юни.

"Разговаряхме много повече от това, което ви казах, но това е въпрос, по който не може да се говори открито." С тези думи Драшкович отговори на въпроса дали Белград ще съдейства за присъствието на български представители по време на разговорите с Муамар Кадафи.

Преди дни либийският лидер Муамар Кадафи прие поканата на бившия юго-президент Зоран Лилич да посети Белград в близките месеци. В петък миналата седмица премиерът Симеон Сакскобургготски намекна, че от българска страна се полагат усилия да се организира среща между него и Кадафи на сръбска територия, като се използва посещението на либийския лидер в съседката ни. От думите му стана ясно, че подобна среща още не е уредена. Симеон също трябва да посети Сърбия през тази година, връщайки официална визита.

При посещението си в Либия преди дни пък българският външен министър Соломон Паси предаде официална покана до Кадафи от президента Георги Първанов за посещение на либийският лидер в България. Поканата бе предадена на либийския външен министър и до момента няма реакция от Триполи дали поканата е приета.

По време на еднодневното си посещение у нас външният министър на Сърбия и Черна гора ще се срещне с президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски и председателя на парламента Огнян Герджиков.

Вук Драшкович и Соломон Паси подчертаха, че и двете страни са в отлични политически отношения, като в бъдеще трябва да се активизират търговско-икономическите отношения. Като приоритет в тази посока са реализирането на проектите за изграждането на автомагистралата и жп линията София-Ниш. От утре между двете страни влиза в сила споразумение за свободна търговия.

Соломон Паси изрази подкрепата на България за присъединяването на Сърбия и Черна гора към "Партньорство за мир", НАТО и ЕС.

Сръбският му колега призова ООН и международната общност да изпратят ясно послание към албанците в Косово и Метохия, че в модерна Европа трябва да има модерно отношение към малцинствата. Изтреблението на един народ и на културното му наследство не отговаря на модерните морални ценности, добави сръбският първи дипломат.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?