ДСБ дава Цвета Маркова на прокурор

ДСБ дава Цвета Маркова на прокурор

От партия Демократи за силна България ще сезират прокуратурата за злоупотреба с власт и финансови нарушения, извършени от директора на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова. Това съобщи във вторник пред журналисти депутатът от ДСБ Иван Иванов.

Според депутата Маркова е превишила правомощията си, когато е внесла одита на ДКСИ за строежа на сградата на комисията, извършен от Министерството на финансите, в парламента с гриф "секретно". Оглавяваният от нея орган е държавен и финансовото му управление не може да е класифицирана информация, смята Иван Иванов. А парадоксът е, че именно ДКСИ, тоест Маркова, определя кой документ е класифицирана или не информация.

Цвета Маркова е извършила нарушения покрай строежа на сградата, чиято първоначална стойност е надвишена 2.5 пъти, твърдят от ДСБ.

По въпроса за сградата на бул. "Цариградско шосе" и изразходваните за нея средства в пресконференцията се включи и бившият депутат от СДС и първи председател на комисията по досиетата Методи Андреев. Разчети са показали, че сградата вече струва 22 млн. лв., като първоначално за строежа са били отпуснати 8.8 млн. лв.

Публичен въпрос стана и прословутата хеликоптерна площадка на покрива на сградата. Самата Маркова нарече площадката "художествен орнамент".

Андреев, който не може да се примири с насилственото закриване на работата на оглавяваната от него комисия по досиетата, възложено на току-що сформираната ДКСИ и лично на Цвета Маркова, смята, че има огромна злоупотреба със средства около строежа на сградата.

Според Иван Иванов отделен остава и въпросът, нееднократно повдиган от него като депутат, за пълната ненужност на ДКСИ. Той смята, че комисията дублира функции на ДАНС и спокойно може да бъде закрита. Това обаче не става поради личните политически протекции, които Цвета Маркова си е осигурила и при сегашното правителство, каквито имаше при предишното и по-предишното.

Натискът срещу ДКСИ от страна на ДСБ е директен натиск срещу звено от изпълнителната власт, свързано със сигурността, коментира отправените обвинения Цвета Маркова, цитирана от БТА.

Обезпокояващото в случая, според нея е, че този политически натиск идва, след проверки и доклади на Министерския съвет, на Държавен финансов контрол (ДФК) и на Сметната палата.

Не искам да допускам, че с тези си действия ДСБ се опитва да разклати устоите на правовия ред и сигурността у нас, продължи Маркова. Тя смята, че нещата са поставени и на лична основа. Става дума за форма, вероятно на "вендета" за това, че със създаването на ДКСИ през 2002 г. беше закрита комисията по досиетата на Методи Андреев, смята Маркова. По думите ѝ, "очевидно е загубен властови ресурс".

Според шефа на ДКСИ проверките не са открили каквито и да било нарушения от сочените от ДСБ. Маркова обаче изрази опасения, че в рамките на този процес може да бъде оказан политически натиск и върху правителството за закриване на комисията.

Маркова опроверга твърденията на Иван Иванов и на Методи Андреев за злоупотреби при преустройството на сградата на ДКСИ на бул. "Цариградско шосе" в столицата. Проектът за изграждането бил за 35.9 млн. лв., а е изпълнена към момента за 24 млн. лв., каза тя.

По повод на твърденията, че грифът "поверително" е неправомерно сложен под резултатите от одита в ДКСИ, Цвета Маркова заяви, че това е направено от проверяващия - ДФК. Информацията се класифицира с оглед на общото съдържание. В доклада има констатации за проектите и изпълнението на сградата и документи, на базата на които е протичал процесът, разясни тя.

Маркова отрече също да се ползва с протекции "отгоре".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?