ДСБ: Медийните атаки срещу Р. Кънев и замесването на Борисов в "Яневагейт" са "хибридна война"

РБ ще предлага по-ясна регулация за онлайн медиите за възпиране на "разгулното" поведение

ДСБ: Медийните атаки срещу Р. Кънев и замесването на Борисов в "Яневагейт" са "хибридна война"

Вместо да настоява за пълно и безпристрастно разследване на записите "Яневагейт", разкриващи търговия с влияние и задкулисни договорки между изпълнителната и съдебната власт, партията на Радан Кънев ДСБ се втурна да спасява замесения в тях Бойко Борисов, определяйки изтичането на записите като част от компроматна война.

В последните дни се води грозна медийна кампания срещу управляващата коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ), заявиха от Националното ръководство на ДСБ след извънредно заседание в петък.

"Причината за тази кампания са кривите сметки на някои хора за резултатите от изборите", каза зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, цитиран от партийния пресцентър. По думите му, политическата атака след изборите за разбиване на управляващото мнозинство се е изродила в компроматна война и медийна помия.

"За нас е очевидна връзката на "записите" на две от отвратителните лица в съдебната система, включващи името на премиера Борисов със също толкова отвратителни твърдения на също толкова отвратителен човек по повод на Радан Кънев. Целта на цялата тази компроматна война е разколебаване на мнозинството и блокиране на реформите, които правителството и мнозинството подкрепят, и най-вече на промените в съдебната система и конституцията", каза Москов, който е и здравен министър в кабинета.

Реакцията на ДСБ е по повод на две коренно различни събития. Едното е публикация от предишния ден в сайтове, считани за близки до Пеевски, в която лидерът на партията Радан Кънев е набеден за гей. Отделно от това са изтичащите през разследващия сайт "Биволъ" аудиозаписи с участието на съдиите "гнили ябълки" Румяна Ченалова и Владимира Янева, в които се чува, че премиерът Бойко Борисов поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Янева.

Радан Кънев, който е съпредседател на Реформаторския блок, съобщи във Фейсбук профила си, че смята да заведе дело срещу медиите, публикували невярната информация за него. "Все още нямам сестра... но имам дългогодишна връзка с мъж, когото не познавам (и който може би не съществува). Не, не мисля, че "гей" е обида, макар да е твърде невярно и публикувано с цел да бъде обидно. Но обвинението в извънбрачна връзка с американски адвокат е обида. Така че този път ще се съдим", написа той.

"Съобщението на ДСБ е, че искаме да бъде съвсем ясно, че за нас тази връзка (между "Яневагейт" и писанията срещу Радан Канев-бел.ред.) е очевидна и да дадем ясното си съобщение, че този план няма да успее, поне доколкото това зависи от ДСБ и от нас. Но иначе е ясна връзката, ясна е причината за помията, ясна е политическата атака с конкретните политически носители, която се превърна в медийна помия през медиите на същите тези политически говорители. Това е съобщението, което искахме да направим днес", заяви Петър Москов.

"По примера на своите задгранични приятели, тези среди в България използват същите средства и методи за дискредитиране на реформаторските среди и за запазване на политическото статукво, особено в съдебната система", допълни Атанас Атанасов, председателят на парламентарната вътрешна комисия.

Той поясни, че свързват материалите в медиите директно с предстоящото гласуване на промените в конституцията, свързани със съдебната власт.

Според Атанасов става дума за класическа хибридна война срещу реформаторските сили.

Запитан защо не прави разлика между медиите, които бълват срещу министри на РБ, и медията, в която излизат записите от разговорите между Янева и Ченалова, Петър Москов отговори: "Аз не бих правил разлика между една или друга медия от гледна точка на това каква е квалификацията, моя лична човешка, за помия. Само казвам, че, когато две подследствени лица съвсем случайно си говорят едни неща, които споделят за важни фактори в управлението, успоредно с това върви атаката към видни фигури на РБ, това за нас е абсолютно очевидна връзка, не казвам, че всяка една от тези медии води една и съща война. Но това е недопустимо и не би трябвало да продължава".

Зам.-председателят на парламента Иван Иванов заяви в качеството си на член на комисията по културата и медиите, "че с последни публикации в някои интернет сайтове и медии, наистина се мина една граница, която според мен, ако продължи да се преминава, действително медийният, общественият и публичният пейзаж тотално ще се обърка и зацапа".

Както Съветът за електронните медии може да регулира телевизии, преса и т.н. и за някой път дори безобидни изрази да се налагат глоби, мисля, че трябва да преразгледаме действително и законодателството, свързано с регулацията на медии в интернет пространството, защото там да лъжеш, да набеждаваш, да клеветиш, може да го правиш необезпокоявано, на което трябва да се сложат граници, които не трябва да бъдат преминавани, посочи той.

"Аз ще повдигна този въпрос в комисията по културата и медиите, ще съберем също така експертите, които имаме към Реформаторския блок, свързани с медийна регулация, и ще предложим промяна в закона, за да се върви към малко по-ясна регулация и някои медии, особено в интернет пространството, да нямат усещане за, бих казал, "разгулно" поведение", заключи Иван Иванов.

Според Петър Москов атаките са започнали след местните избори, защото РБ е реализирал достатъчно добър резултат, който гарантира стабилността на мнозинството и управлението. Така планът за дестабилизация на мнозинството заради слаби изборни резултати се е провалил. Сега атаките продължавали чрез изтичане в публичното пространство на определени информации и публикации в определени медии, насочени срещу водещи лица в РБ.

Не е ясно на какво основание ДСБ слага в един кюп поредните нескопосани лъжи, тиражирани от свързани с Пеевски медии, и записите от разговори между съдийките, разкриващи задкулисни машинации и търговия с влияние. Единственото праводоподобно обяснение е, че ДСБ прави услуга на премиера Бойко Борисов, който в понеделник е поканен във Висшия съдебен съвет (ВСС) за изясняване на фактите по аферата "Яневагейт". Най-вероятно защитната теза на Борисов ще е, че записите са направени незаконно и публикуването им цели да саботира успехите на управлението му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?