ДСБ може да излезе от Реформаторския блок

На президетските избори ще се види кой каква тежест има, каза Атанас Атанасов

ДСБ може да излезе от Реформаторския блок

Ако останалите партии от Реформаторския блок откажат да подкрепат ДСБ в оттеглянето на доверието от правителството на ГЕРБ, ще ни се разделят пътищата, защото ДСБ претендира да са негови идеите на коалицията и иска да ги защитава, но няма да участва в имитации за пред Европа. Това каза зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов в неделя пред БНР. Предишния ден партията взе решение да излезе в опозиция, въпреки че нейният здравен министър Петър Москов предпочете да остане във властта.

Изявлението идва два дни преди срещата на Реформаторите във вторник, на която коалицията трябва да реши дали ще продължи да е партньор на управлението на ГЕРБ. СДС и ДБГ обаче вече дадоха знак, че ще продължат да подкрепят правителството. Доколкото решенията в РБ се вземат с две трети мнозинство, е възможно да остане самотно несъгласието на ДСБ с решенията за съдебната реформа и оттеглянето от властта.

"Ние ще предложим на нашите колеги да застанат до нас, а сигналите, които идват показват, че не всички ще го направят, но тези, които ще останат в правителството, от тук нататък ще бъдат министри на Бойко Борисов. А ние, които създадохме Реформаторския блок, защото идеята за създаването му от дясноцентристки партии принадлежи на Радан Кънев, когато оглави ДСБ и партията мощно го подкрепи, така че блокът в очите на хората е ДСБ“, каза Атанасов пред БНР в неделя.

Ако откажат, ще ни се разделят пътищата - претендираме за идеите и искаме да ги защитаваме, защото няма да участваме в имитации за пред Европа, подчерта Атанасов.

"На първо място е пред провал съдебната реформа, която беше знаме на Реформаторския блок, който първо се създаде като една платформа или една работна група за съдебна реформа - ние се събрахме с ДБГ и други експерти и тогава възникна блокът. И тази реформа е пред провал въпреки големите компромиси, които ние правихме, защото обществото и Европа очакват  радикални промени , а вижте каква е подкрепата за съдебната власт“, каза той.

"Хората ни изпратиха с надеждата да бъдем силен коректив на едно дясно управление, а не ни беше позволено да направим нито крачка – всичките ни опити опираха в стената. Аз разбрах, че нещата стават сложни и тежки още когато Веселин Вучков подаде оставка“, коментира още Атанасов. Той добави, че и министър Веселин Вучков, и министър Христо Иванов са излезли от  правителство, защото са отказали да се подчинят на Бойко Борисов, който искаше от тях да се обслужват Сотир Цацаров и прокуратурата.

В днешния български парламент няма същинска опозиция, заяви Атанасов и разкритикува и БСП, които подкачат като футболни топки по трибуната на парламента и в комисията за изработване на законопроекта на конституцията, както и тяхното гласувене на текста за квотите, а също и емоционална реакция на Бойко Борисов по решението на партията за снемане на  политическото доверие от правителството.

Постоянно се обяснява, че ДСБ е някаква партийка, има там пет-шест депутата, но когато стана въпрос за излизане в опозиция, Борисов заговори за предсрочни избори, допълни още Атанасов, според когото и Лютви Местан е заговорил за същото в резултат на заявката на ДСБ. Според депутата обаче е малка вероятността за предсрочни избори, като ДСБ ще се готви за президентски избори и там ще се види кой каква тежест има.

Няма да хвърлим камък по Петър Москов, макар че заслужава дърво, каза Атанасов по повод решението на здравния министър да остане в кабинета. Според него и членовете на партията, и актива ѝ очаквали от Москов друго действие, но той взел решение със свои мотиви, които предстои да се види дали ще бъдат подкрепени от обществото.

Най-тежката отговорност за цялостния политически климат в държавата лежи върху министър-председателя, включително отговорността за това, което се случи сега, защото в деня, когато беше това важно гласуване – променя се Конституцията, минитърът на правосъдието беше оставен абсолютно самотен в кошарата, а в Борисов отиде да рита мач. Това беше театър, а и публичен знак за отношението на Борисов към тази реформа, подчерта още Атанас Атанасов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?