ДСБ: Първанов саботира външната политика, а ГЕРБ не реагира адекватно

ДСБ обяви в понеделник, че президентът Георги Първанов опитва да саботира външната политика на България, като отказва да подпише указа за прекратяването на мандатите на посланиците във Вашингтон и Турция – Лъчезар Петков и Бранимир Младенов, а ГЕРБ не е реагират достатъчно остро.

Зам.-председателят на ДСБ Даниел Митов заяви на пресконференция в понеделник, че правителството трябва да реагира много по-твърдо на подобен саботаж. Той съобщи, че предстои да бъде внесена нова декларация срещу отказа на Първанов да се съобрази с решението на кабинета двамата посланици да бъдат отзовани заради изборни нарушения.

Казусът стана повод за шумен скандал, тъй като парламентарното мнозинство реши да поиска предсрочно освобождаване на президента, ако не подпише указа. Премиерът Бойко Борисов обаче даде на заден от идеята за импийчмънта, а президентът каза, че оставането на посланиците вече и без това е трудно заради избухналия скандал. Междувременно посланикът в Турция Бранимир Младенов сам подаде оставка, но президентът още не е подписал указ за освобождаването му. Независимо от изразените очаквания на външния министър Желева да получи оставката и на колегата му във Вашингтон, такава няма.

Във връзка с настоящата визита на външния министър Румяна Желева в САЩ и срещата ѝ с държавния секретар Хилари Клинтън, ДСБ отбелязаха, че България в момента е без посланик в страната, която е един от най-важните ни партньори.

ДСБ ще иска и разговори с ГЕРБ за подкрепа на бюджета в социалната му част, за да се постигне съгласие както по здравната политика. Идеята е да се обсъди законова регламентация на почасовия и поседмичен труд и програмите за преквалификация.

От ДСБ съобщиха още, че не разполагат с информация кметът на Плевен и съпредседател на Централния изборен щаб на Синята коалиция Найден Зеленогорски да е разговарял с митичния плевенски "медиатор" Красьо Черния и призоваха разследващите органи да се позаинтересуват от сериозната комуникация на депутата от ДСП Касим Дал с него.

Споделяне

Още по темата

Още от България