ДСБ:Софиянци са ограбени със 150 млн. лв. от схемите с боклука

ДСБ:Софиянци са ограбени със 150 млн. лв. от схемите с боклука

С решението за повторно отваряне на сметището в Суходол, София се оказва отново в онази точка, от която тръгна проблемът с отпадъците преди две години, заявиха в неделя общинските съветници от ДСБ. Според председателя на групата Димитър Бъчваров, в резултат на това софиянци са ограбени с над 100 млн. лв. Загубите от балиране и транспорт са 60 млн. лв, 24 млн. лв. са от надписани количества на извозения боклук само за двете години и още средства от допълнителни такси за депониране на отпадъците на София в провинцията. Общо от надписването при сметоизвозването за всичките години загубите са около 150 млн. лв., заяви Бъчваров.

На първото заседание на новия Столичен общински съвет (СОС) идната седмица ДСБ ще предложат създаването на временна комисия, която да изчисли загубите от неизползвания свободен капацитет на сметището в Суходол, от надписваните количества извозена смет, както и средствата, дадени за балирането и извозването на боклука до далечно сметище.

Комисията трябва да установи кои са отговорните длъжностни лица, да реши какви санкции трябва да понесат и какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се възстановят взетите суми.

Преди три дни правителството реши да отвори повторно сметището в Суходол за 18 месеца. Мярката, предложена от Столична община, бе мотивирана с кризата със софийския боклук след приключването на договорите за извозване на бали до Пловдив и Карлово, както и със заплахата от евросанкции.

Съветниците от ДСБ ще питат защо не се въвежда в експлоатация система за контрол върху работата на концесионерите и защо повече от година и половина не е създадено звеното за контрол на концесията, което е изискване на Закона за концесиите. Те ще настояват за незабавни реални мерки за подготовка и откриване на ново депо за отпадъци до построяването на завод.

Депутатът от ДСБ и бивш министър на екологията Евдокия Манева каза, че документите за отваряне на сметището в Суходол са внесени още през април в екоминистерството и то не дало принципно положително становище, но решението се взема едва сега, след изборите. 

Манева изтъкна, че столичани първо са плащали за това, че Суходол е затворен преди да е изчерпан капацитетът. “В момента се твърди, че има капацитет в сметището за година и осем месеца, а в същото време се твърди, че депото е било затворено на базата на 500 000 тона депонирани отпадъци над капацитета на сметището. Това означава, че са отчетени много повече депонирани отпадъци с около милион и 200 хиляди тона, средствата за чието депонирани са взети от софиянци”, обясни депутатът.

Според нея всичко това е “една финансова авантюра, която е реверанс към фирмите, които работят в този бизнес. Никой не може да ни убеди, че кметът не е знаел какво всъщност прави. Тук очевидно има някакво разбирателство с фирмите, които работят в сферата на боклука”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?