Думи от преписаната*

Геновева Димитрова

Обстоятелството, че мои мотиви в оценъчните карти на комисията за игрално кино към ИА "Национален филмов център" се оказаха и в картите на председателя ѝ Евгений Михайлов, ме вкара в кошмар. Заради това безобразие се оказах в абсурдна ситуация.

 

От една страна, съм изпълнила задълженията си като член на комисията, от друга – присвояването на мои аргументации даде повод на неспечелили субсидия да се нахвърлят върху ми като към участник в конспирация, подлагайки на съмнение и професионализма, и почтеността ми. За всичките 23 години, откакто съм в "Култура", пристрастието ми към българското кино е многократно документирано. И не ми е хрумвало, че мога да стана обект на подобна агресия.

 

Факт е, че с Евгений Михайлов седяхме един до друг по време на обсъждането и моите попълнени, предадени и принтирани карти бяха на масата. Тъй като никога в живота си не съм преписвала, нямам рефлекс срещу подобно деяние – не съм охранявала строго нито тях, нито говоренето си.

 

Прочее, Евгений Михайлов публично си призна прегрешението, извини ми се и подаде оставка от комисията. Но от това не ми олеква. Шокът продължава. Защото иначе справедливото възмущение от „сдвоените” мотиви се разгърна до обидна разправа с цялото критическо съсловие. А тъкмо то, като коректив и познавач на киното - световното и българското, има незаобиколима роля за нормалното развитие на филмовия процес.

 

Съзнавам, че за всеки е съдбовно важно да направи следващия си филм. И че става дума за пари. Но не проумявам болезненото втренчване само в собствения проект, без да си запознат с останалите.

 

Радостно е, че сред огромния брой кандидатстващи в отделните позиции имаше доста интересни предложения. Но жалкото финансиране на българското кино предопределя реализирането на нищожен брой филми. И неизменно ще има недоволни.

 

Омерзена съм. И въпреки това не мога да не потвърдя, че спечелиха най-добрите проекти. И обещават да станат качествени филми. И дано променят хоризонта на българското кино. Боя се само, че, както е тръгнало, може би ще се наложи да почакат.

 

 

* Текстът е написан в отговор на публикувания "Дребен случай"  от Людмил Тодоров, в който той обяснява, че Евгений Михайлова (председател на комисията за игрално кино в Националния филмов център) и Геновева Димитрова имат поразително еднакви рецензии за участници конкурс, на който се разпределят над 5 млн. лв.

 

По този повод режисьорът Евгений Михайлов обяснява в социалната мрежа Фейсбук, че "преписал мотивите поради липса на време".

 

"Поради липса на време (проектите бяха 80) преписах част от мотивите от седящата до мен по време на обсъжданията Геновева Димитрова. Мотивите, но не и оценките. Оценките си ги предавах първи, още преди началото на обсъждането на проектите (каквото е и изискването) и гарантирам за тяхната обективност. Гарантирам и за обективността и коректността на решенията на комисията.

 

Оценките, а не мотивите оказват влияние на класирането на проектите. Какво да направя като не може 14 игрални проекта да бъдат на първо място...", пише Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество