Два ключови вота за Брекзит предстоят в британския парламент

Борис Джонсън заплаши да оттегли законопроектите си и да отвори пътя за избори

Премиерът Борис Джонсън говори пред парламента във вторник, 22 октомври

Британски депутати от всички политически сили обмислят да попречат на плановете на премиера Борис Джонсън да прокара само за три дни в Камарата на общините законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

По-късно във вторник в долната камара на британския парламент ще има две гласувания.

Първо депутатите ще бъдат приканени да одобрят по принцип внесения от правителството законопроект, а после ще има гласуване по предложения от кабинета тридневен ред за дебати и изменения по него. Очаква се гласуванията да се състоят около 18,00 ч. по Гринуич.

Откривайки дебата в парламента във вторник, Борис Джонсън заяви, че ако депутатите отхвърлят неговия график, той ще прекрати опитите да спечели парламента за своето законодателство за Брекзит и вместо това ще настоява за предсрочни избори.

"По никакъв начин няма да позволя това да продължи още месеци“ предупреди той.

"Ако парламентът не позволи да се извърши Брекзит и вместо това наложи мнението си и реши да отложи всичко до януари, а вероятно и за по-дълго време, тогава с голямо съжаление трябва да кажа, че законопроектът ще трябва да бъде оттеглен и ще трябва да пристъпим към парламентарни избори", каза премиерът.

Но и за да предизвика предсрочни парламентарни избори, Джонсън пак ще има нужда от одобрението на парламента.

На днешните парламентарни дебати министър-председателят заяви, че ако парламентът ратифицира споразумението му за Брекзит, Великобритания ще може да започне да оздравява и да се обединява. "Ако прокараме това споразумение и законопроекта, който позволява изпълнението му, ще можем да обърнем страницата и да направим така, че парламентът и страната да започнат да оздравяват и да се обединяват", заяви Джонсън.

Много анализатори очакват проектозаконът да бъде одобрен по време на първото гласуване. Но при второто гласуване депутатите може да отхвърлят тридневния дневен ред с аргумента, че това време няма да е достатъчно за тях, за да проучат и дебатират внимателно законопроекта, съдържащ 115 страници и установяващ условията на британското излизане от ЕС.

Обикновено значимите законопроекти се дебатират в британския парламент в продължение на седмици или дори месеци, като по този начин депутатите имат възможност да ги проучат и дискутират ред по ред.

Парламентаристката от британските Зелени Керълайн Лукас днес припомни, че депутатите са имали повече време да дебатират проектозакона за дивите животни в цирка, касаещ едва 19 вида животни, отколкото им се отпуска време за дебатиране на законопроект, касаещ бъдещето на 65 милиона души.

Джейкъб Рийс-Мог, лидерът на Камарата на общините, заяви, че правителството иска долната камара на парламента да приключи с гласуването по сделката в четвъртък преди споразумението да бъде представено на вниманието на горната камара, която също трябва да го одобри преди крайния срок за Брекзит.

"Опитите да се прокара законодателство с подобна сложност, значение и дълготрайни последици само за три дни е подигравка с внимателната преценка и демокрацията", заяви Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия.

При прокарването на предходни законопроекти за приемане на основните европейски договори в британския парламент са били нужни между десет и 40 заседателни дни, сочат данни на мозъчния тръст Институт за управление, припомнени от Ройтерс.

Някои депутати, подкрепящи Брекзит, също вече казаха, че ще гласуват против съкратения дневен ред за обсъждане и гласуване на законопроекта, предложен от правителството.

Джонсън иска страната да напусне ЕС на 31 октомври, както беше обещал и единствената му надежда да постигне това, е да успее с прокарването в парламента на законопроекта преди тази дата. Консерваторите на Джонсън имат 288 места от общо 650 в Камарата на представителите, така че премиерът ще има нужда от подкрепа от опозицията и от независими депутати, за да мине законопроектът в парламента.

Депутати от опозицията планират обаче да внесат значителни промени в проекта на нормативния акт, като например да включат в него изискване сделката за Брекзит да бъде подложена на гласуване на нов референдум.

Опозиционната Лейбъристка партия планира промени (включително и предложение за втори референдум) в необходимото за Брекзит законодателство, които ще направят сделката неприемлива за консерваторите.

Говорител на Джонсън заяви, че ако приеманото законодателство се отдалечи твърде много от положенията на сделката, то ратифицирането ѝ ще бъде поставено под въпрос.

Опасна процедура по ратифициране на сделката

Борис Джонсън е изправен пред опасна процедура по ратифициране на сделката за Брекзит в британския парламент, след като председателят на Камарата на общините отказа вчера да разреши гласуване по нея, припомня Ройтерс.

Само девет дни преди 31 октомври, планираната дата за излизане на Великобритания от Европейския съюз, процесът по развод отново е в хаос на фона на споровете на британските политици дали да има Брекзит със сделка, без сделка или да бъде произведен втори референдум. Правителството се опитва да прокара законодателството за възможно най-бързо излизане на Великобритания от ЕС, като провокира критики от опозиционни депутати, че Джонсън се опитва да насили и пришпори депутатите да одобрят законопроекта.

По-рано председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу каза, че няма да има вот в понеделник, тъй като същият въпрос е бил обсъждан в събота, когато опонентите на Джонсън превърнаха големия Брекзит ден на премиера в унижение.

"В обобщение, днешното предложение по същество е предложението от събота, а Камарата (на общините) вече се произнесе по този въпрос. Днешните обстоятелства са по същество същите като съботните", каза вчера Бъркоу в парламента. "По тази причина моето решение е предложението да не бъде обсъждано днес, тъй като би се стигнало до повторяемост и хаотичност", изтъкна Бъркоу, провокирайки гнева на депутатите поддръжници на Брекзит, които заявиха, че ги лишават от възможността да гласуват по сделката на Джонсън.

Бъркоу каза, че правителството все още може да си гарантира ратифициране на сделката за Брекзит до 31 октомври, ако разполага с достатъчно голяма подкрепа в парламента. Джонсън бе разочарован от решението, каза негов говорител.

Капан

Борис Джонсън попадна в събота в капана на опонентите си, които поискаха промяна в последователността на ратифицирането на сделката и приеха закон, задължаващ премиера да иска удължаване на срока за Брекзит до 31 януари.

Джонсън изпрати неподписано писмо на Европейския съюз и добави към него друго подписано писмо, в което заявява, че отлагането на Брекзит би било крайно вредно.

Европейският съюз, който търси решение на кризата с Брекзит, откакто британците гласуваха с 52 процента за и 48 против на референдума през 2016 г. за напускане на ЕС, реши в неделя да си спечели време, вместо да бърза да излезе със становище по молбата на Джонсън за удължаване на срока.

От гледна точка на ЕС възможностите за удължаване варират от само един допълнителен месец до края на ноември до половин година или повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа