Борис Джонсън предлага избори на 12 декември, но лейбъристите изчакват

Корбин е готов да подкрепи предложението, ако бъде изключена възможността за Брекзит без сделка

Борис Джонсън предлага избори на 12 декември, но лейбъристите изчакват

Британският премиер Борис Джонсън поиска от парламента да одобри предложението му за предсрочни избори, които да се проведат на 12 декември, съобщиха световните агенции.

В писмо, адресирано до лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин, Джонсън каза, че ако ЕС предложи на Великобритания отсрочка на Брекзит до 31 януари, то тогава той ще се опита да прокара законодателството, нужно за ратифициране на сделката за Брекзит до 8 ноември, което ще означава, че Брекзит може да бъде приключен преди 12 декември - датата, предложена от него за предсрочния вот, съобщи Ройтерс.

Джонсън каза, че ако парламентът иска повече време, за да проучи сделката за Брекзит, която той сключи неотдавна с ЕС, то депутатите могат да получат това допълнително време, но те трябва да одобрят предложението за общи избори на 12 декември.

Говорейки за удължаването, което може Великобритания да получи от ЕС за Брекзит, Джонсън заяви, че ЕС може да предложи по-кратка отсрочка, до 15 ноември или до 30 ноември.

Той каза, че предпочита този вариант, предаде Ройтерс.

По-късно в петък Джонсън заяви, че ако опозиционната Лейбъристка партия се противопостави на предложението му, правителството му няма да се занимава с безсмислена "брекзитология" в парламента.

Лейбъристите чака решението на ЕС

Лейбъристка партия все още не е решила дали да подкрепи искането на премиера Борис Джонсън за свикване на предсрочни парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че ще изчака да види дали Европейският съюз ще се съгласи да отложи предвиденото за 31 октомври излизане на Великобритания от съюза.

Корбин допълни, че ще подкрепи варианта за предсрочни избори, само ако бъде изключена възможността за Брекзит без сделка.

Премиерът Борис Джонсън призова парламента да гласува по въпроса за предсрочни избори в понеделник. Без гласовете на Лейбъристката партия той не може да събере необходимото мнозинство от две трети за свикване на предсрочен вот, пояснява АП.

Джонсън се надява с избори на 12 декември да излезе от безизходицата около Брекзит. Социологическите анкети показват, че неговата Консервативна партия е много по-полуряна от Лейбъристката, отбелязва АП.

"За съжаление, във вторник парламентът отново реши да отложи Брекзит и аз се страхувам, че ще иска за всичко нови отлагания, и така ние никога няма да излезем от ЕС", заяви Джонсън във видео на страницата си в Туитър, обяснявайки защо иска обновяване на състава на Камарата на общините.

ЕС обсъжда новото отлагане на Брекзит 

Посланиците на страните членки на ЕС ще обсъдят на заседание продължителността на отсрочката за Брекзит, съобщава Ройтерс.

Според европейски източник ЕС може да даде на Великобритания отлагане с нови три месеца (до 31 януари 2020 г.) или да определи нова дата в зависимост от процеса на ратификация на новото споразумение, което Борис Джонсън договори с ЕС.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че решението може и да не бъде взето в понеделник, тъй като някои представители може да искат да видят резултата от гласуването в британския парламент по въпроса за предсрочните избори.

Парламентът одобри символично програмата на Борис Джонсън

В четвъртък вечерта Британският парламент одобри програмата за управление на премиера Борис Джонсън с 310 гласа "за" срещу 294 гласа "против", но това е символичен вот, резултатите от който не подобряват позицията на премиера в парламента.

Джонсън спечели този символичен вот с поддръжката на съюзници, които подкрепят неговото ръководство по въпроси различни от Брекзит.

Същевременно лидерът на Камарата на общините на британския парламент Джейкъб Рийс-Мог заяви, че британските депутати ще имат възможност в понеделник да гласуват дали в страната да има предсрочни избори, предаде Ройтерс.

Джонсън предлага датата 12 декември за този вот, като се надява, че дотогава законодателството за Брекзит ще бъде обсъдено и прието в парламента. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа