Два пъти годишно ще поскъпва руският газ

Два пъти годишно ще поскъпва руският газ

Меморандум за дългосрочно сътрудничество и изменения на сегашните договори за транзит и за доставка на руски природен газ, подписа в понеделник държавната компания “Булгаргаз” с дъщерната на “Газпром” фирма “Газпром експорт” и “Овергаз Инк.”, в която акционер също е газовият монополист.

Парафирането стана в присъствието на премиера Сергей Станишев и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Подписи под документите сложиха зам.-министърът на икономиката и енергетиката и председател на Съвета на директорите на “Булгаргаз” Валентин Иванов, главният изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов, председателят на Управителния съвет на “Газпром” Алексей Милер, председателят на УС на “Газпром експорт” Александър Медведев и шефът на “Овергаз Инк.” Сашо Дончев.

Досегашните контракти бяха подписани през април 1998 г. и важеха до края на 2010 г., но под натиска на руската компания България прие да се сключат анекси за промяна на договорите и удължаване до 2030 г. по новите условия.

При представянето на параметрите на допълнителните клаузи се наблегна на условията по договора за транзитиране на синьото гориво през българската територия, определени като изключително благоприятни, докато в мъгла останаха договореностите по промяната на цената на руския газ за България.

Единствено министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че е договорено плавно повишаване на цените от април 2007 г. до края на 2012 г., но без да каже какъв е графикът на поскъпване на синьото гориво за вътрешния пазар. При изявления през уикенда той каза само, че увеличаването от април ще под 10 процента, но и в понеделник избегна да коментира какво ще се повишаването до края на 2012 г., като в същото време твърди, че договорената схема гарантира предсказуемост на българския бизнес по отношение на доставките. “В този шестгодишен преходен период нашите производители ще ползват цени под пазарните и това ще им позволи да са конкурентноспособни на европейския пазар”, посочи Овчаров.

Не е ясно обаче за каква предсказуемост сред битовите и стопанските потребители на природен газ може да става въпрос при положение, че с тях не е консултирано как ще се променя цената на суровината, от която зависят отопляващите се с централно парно и торовите и химическите заводи, както и “Кремиковци”.

Като довод за това, че не се представя информация за договореното плавно поскъпване, от Министерството на икономиката и енергетиката  посочиха изгодните условия, които сме получили и които “Газпром” не искала да стават известни в хода на преговорите,  които води с други страни за промяна на договорите за доставка и транзит.

Най-голямото поскъпване ще е догодина

По-късно през деня обаче източници заявиха, че поскъпването ще е неравномерно, като през 2007 г. повишението ще е най-сериозно, защото освен 10-процентното поскъпване през април, ще има и увеличение през юли 2007 г. След това до края на 2010 г. средно два пъти годишно ще се променят нагоре цените на руския газ, а в последните две години до 2013 г. повишението ще е най-малко.  Дотогава се планира общото поскъпване да е 40 на сто от сегашните стойности, достигайки пазарните. Относително е обаче какви ще са пазарните цени през 2013 г., тъй като цената на природния газ зависи от борсовите сделки за суровия петрол,  а прогнозите за цените му са неблагоприятни за потребителите.     

След подписването бе уточнено, че до края на 2012 г. повишението на цената на газа ще е според намаляването на количествата, които в момента “Газпром” ни дава вместо да плаща транзитна такса за преноса на синьо гориво през наша територия. В момента според договора за транзит за сметка на бартера “Булгаргаз” плаща 83 долара за 1000 куб. м, според контракта за доставка цената е 257 долара за 1000 куб. м. От април 2007 г. започва повишаването на тарифата от 83 долара, като ще се намаляват бартерните количества и ще се увеличават плащанията в брой за транзита.

Според Овчаров по този начин гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1,2 млрд. лв. на 4,7 млрд. лв. Ако се оправдаят най-оптимистичните прогнози за транзит, тези приходи могат да достигнат общо 7,8 млрд. лв., каза министърът на икономиката и енергетиката.

Той посочи още, че възникващите от изменението на договорите разходи на „Булгаргаз” ЕАД са 770 млн. лв. до края на 2012 г. При продължаване на действащите договори без изменения, загубите от намаления транзит след 2011 г. биха били между 3,5 и 6,6 млрд. лв.

Ръст на транзитната такса според инфлацията в ЕС

Като безпрецедентни договорености с “Газпром” Овчаров посочи това, че транзитната тарифа, по която „Газпром експорт” ще плаща на „Булгаргаз”, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС. В момента тази такса е 1,67 долара за преноса на 1000 куб. м газ на 100 км. и увеличаването ѝ според инфлацията в ЕС ще позволи на “Булгаргаз” да подмени част от компресорните станции, с които гарантира нужното налягане на суровината.

В резултат на този индексация приходите на „Булгаргаз”  ще нараснат с 900 млн. лв. Друг ангажимент, който “Газпром експорт” поема за пръв път, е почти директната доставка на синьото гориво, като  посредникът “Овергаз Инк.” ще получава само долар комисионна за 1000 куб. м, вместо досегашните 10 долара.

Годишните количества природен газ, които “Газпром” да ще транзитира през България ще са 17,8 млрд. куб. м, каза Алексей Милер. В момента те са 17,7 млрд. куб. м, така че увеличението е минимално. Има възможност обаче транзитът да  се увеличи с още 5-6 млрд. куб. м годишно при увеличение на капацитета на  сегашните газопроводи и строежа на тръбата до сръбския град Димитровград. Тази възможност е въз основа на прогнозите за ръст на потреблението както в Италия, така и в Турция, посочи председателят на УС на “Газпром”. Затова и експертите на руската компания заедно с колегите си от “Булгаргаз” ще проучват възможностите за транспортните маршрути през южния коридор и включването на Син поток, каза Милер.

Той подчерта, че България играе сериозна роля като транзитираща страна, тя е традиционен партньор на  “Газпром” и обезпечава надеждно доставките.

За пръв път България владее изцяло транзитните газопроводи на своя територия, отбеляза Овчаров. В момента е в сила междуправителствено споразумение от 1986 г., според което транзитните газопроводи са предназначени за транзита на руски природен газ за съседни държави. Това означава, че досега на „Булгаргаз” се налагаше да плаща на „Газпром експорт” за доставка на газ до някои региони в страната, въпреки че газопроводите са българска собственост и са на българска територия, отбелязаха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Договаряме за доставките пак през 2012 г.

Реално обаче след 2012 г. България ще трябва пак да се договаря за доставките за вътрешния пазар на руски газ, които в момента се правят от “Овергаз Инк.” и “Винтерсхауз”. Дотогава “Булгаргаз” ще има ясна представа дали ще може да вкара в страната египетски газ, каквато възможност се открива със строеж на газопровод през Сирия и Турция и с възможност за включване на България, както и ще се знае съдбата на “Набуко”, чиято цел е да доведе каспийски газ, твърдят източници от българската газова компания.       

С подписаните в понеделник анекси отпада клаузата “take or pay” в договора за доставка и така държавата ни не е длъжна да се съобразява с изискването да купува 6 млрд. куб. м годишно. Променя се същата клауза за договора за транзита, като вместо досегашното съотношение 80:20 става 90:10, каза Овчаров.

Той отбеляза, че България се нарежда сред държавите, които са сключили дългосрочен договор с „Газпром”. Това са Франция (договор до 2015 г.), Германия (2030 г.), Полша (2022 г.), Холандия (2019 г.), Чехия (2020 г.), Италия (2035 г.), Унгария (2015 г.), Австрия (2027), Финландия (2025).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес