Два са били усетените и у нас мощни трусове в Егейско море в събота

Два са били мощните земни трусове с магнитуд 6,3 и 6,5 по Рихтер, разтърсили северната част на Егейско море в събота на обяд в 12,25 ч., смятат сеизмолизи, цитирани от гръцки електронни издания.

Трусовете бяха усетени в цяла Гърция, а също в Турция и България. Учените са мнение, че активирането на Анадолския разлом е довело да "отчупването" на част от плочата в западния ѝ край между Света гора и Ситония /втория ръкав на Халкидическия полуостров/, в резултат на което са били регистрирани вторични трусове със сила над 4 по Рихтер от събота вечерта в този район.

Преценява се, че Анадолският разлом се е активирал по дължина от около 80 километра, а трусовете в събота са били на дълбочина 15 километра.

Това бяха два мощни труса - 6,3 и 6,5 по Рихтер с разлика от 20 секунди, затова бе обявено, че е имало един трус и че той е бил с голяма продължителност, казва професор Костас Папазахос. Според него с това се обяснявал факта, че много международни институти са отчели само един трус и са дали магнитуд 6,9 по Рихтер, тъй като са имали картина за общата сеизмична активност.

Твърди се, че същият гръцки учен бил предвидил, че се е очаквал трус със сила 7 по Рихтер в северната част на Егейско море, но не е могъл да определи точно времето, когато ще се случи.

Сеизмолозите в Гърция предупреждават, че Анадолският разлом е изключително опасен и че ефектът от активирането му често пъти е гибелен.

Положителното е, че епицентърът на почти всички трусове е в морето и в повечето случаи е далеч от населени райони, смятат още те.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?