Двама антимафиоти арестувани за смъртта на Куцаров

Двама антимафиоти арестувани за смъртта на Куцаров

Двама служители на бившата ГДБОП са арестувани за 72 часа заради смъртта на арестанта Пламен Куцаров. Въпреки очакванията и сигналите от прокуратурата, че полицаите ще бъдат съдени за предумишлено убийство, Ирен Вълев и Божидар Проданов са обвинени за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Веднага след смъртта на Куцаров делото бе образувано за предумишлено убийство срещу неизвестен извършител, за което се предвиждат от 10 до 20 години затвор. Сегашното обвинение обаче предвижда лишаване от свобода до пет години. Повдигането на по-леко обвинение е учадващо при положени, че смъртта на Куцаров е настъпила заради упражнено насилие върху него. Това бе доказано от съдебно-медицинска експертиза и бе признато с половин уста от ръководството на МВР. 

Пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов обаче намекна, че обвинението може да бъде променено на по-късен етап. "Всичко е възможно", отговори на въпроса той.  

Вътрешната проверка на МВР показва, че при ареста полицаите са действали без прокурорска заповед и Куцаров дори формално не е бил посочен като свидетел на отвличането.

Два екипа от по четирима служители на бившата ГДБОП са конвоирали Пламен Куцаров. Единият екип обаче си отишъл и арестантът бил поет от втория екип, съобщи Дарик радио. Разследващите обаче преценили, че само двама от втория екип имат отношение  смъртта на Куцаров.

Според заключенията на съдебномедицинската експертиза, в стомаха на починалия са открити 5 хапчета амфетамин, които са неразградени. Това означава, че той ги е приел докато е бил в "ръцете" на полицаите.

Ако в хода на разследването се докаже умишлено убийство, обвиненията на двамата ще бъдат изменени, увериха от прокуратурата, добавя Дарик.

Споделяне
Още по темата
Още от България