Двама евродепутати искат Джамбазки да бъде наказан заради обида

Ангел Джамбазки

Двама евродепутати са изпратили писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, в което настояват да получат официално извинение от евродепутата от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, заради това, че ги е обидил на етнически произход съобщи БНР.

Поводът за писмото на Карима Дели от групата на Зелените/Европейски свободен алианс и Исмаил Ертуг от Прогресивния алианс на групата на социалистите и демократите е негово изказване във Фейсбук, в което той акцентира върху техния етнически произход - съответно алжирски и турски, и те се чувстват обидени от това. Евродепутатите, които пишат до Сасоли, цитират българското издание на "Юрактив".

В писмото се настоява Сасоли да обмисли и налагане на допълнително наказание - мъмрене, като се цитира конкретен член от хартата на основните права на ЕС, който е нарушен в случая.

Съпредседателят на групата на Зелените/Европейски свободен алианс Филип Ламбер изрази възмущението си в пленарна зала.

"Смятам, че този тип характеристики са недопустими в тази зала. Всички сме европейски депутати, всички сме от различен произход и затова и дума не може да става да се стигматизират колеги заради това. И ви моля, господин председател, да призовете г-н Джамбазки да спазва реда“, каза той.

Председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ираче Гарсия определи изказването на Джамбазки като "напълно неприемливо“.

Тя заяви, че в Европейския парламент има норми, които трябва да се спазват и че не може да се допуснат расистки изказвания там, като поиска председателя Давид Сасоли да предприеме необходимите мерки, за да не се повтаря случаят.

По-рано този месец Ангел Джамбазки е хванат да шофира след употреба на алкохол.

Споделяне

Още по темата

Още от България