Двама министри спешно командировани в Созопол да сметнат колко трябват за разкопки

Двама министри спешно командировани в Созопол да сметнат колко трябват за разкопки

Премиерът и министрите откликнаха незабавно на откриването на свети мощи на Йоан Предтеча на остров Св. Иван край Созопол и на последното заседание на правителството преди ваканцията одобриха отпускането на 420 хил. лв. за ремонт на созополската църква "Св. св. Кирил и Методий", която ще приюти мощите на светеца.

До момента държавата е отпуснала 150 хил. лева, днес дава още 420 хил. за паркинг около църквата, за прилежаща инфраструктура, за информационни табели и т. н., обясни след заседанието премиерът Бойко Борисов.

Откриването на мощите бе широко разгласено от медиите с активната помощ на министъра без портфейл Божидар Димитров, който е историк и родом от Созопол, както и добър приятел на премиера. Приповдигнатият тон на отразяването на събитието и обявяването на Созопол за едва ли не втори Ерусалим накараха министърът на културата Вежди Рашидов да даде отрезвяваща оценка с думите: "Симпатична находка, но да почакаме резултатите от експертизата."

Днес премиерът даде финансово рамо на историко-културния пиар на Божидар Димитров и обяви, че "отделно изпращам министрите Симеон Дянков и Божидар Димитров в Созопол, за да преценят колко пари да отпуснем за разкопки на другите две неизследвани могили на острова (Свети Иван - бел. ред.) и да превърнем Созопол в атрактивно място за туризъм".

Правителството е решило още да прехвърли пристанището в Черноморец на община Созопол и остров Света Анастасия на община Бургас.

Созополският кмет Панайот Рейзи, който също бе в Министерския съвет, определи днешните решения на кабинета като "изключително полезни за града и превръщането му в място за поклонически туризъм".

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров коментира, че остров Света Анастасия ще бъде превърнат в "място за отдих за бургазлии", но не даде повече подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България