Дванайсет наказани с “порицание”, “забележка” и “обръщане на внимание”

Дванайсет наказани с “порицание”, “забележка” и “обръщане на внимание”

Само 12 административни наказания за неизпълнение на служебните задължения и уронване на престижа на съдебната власт са наложени на прокурори от техните преки началници от 1 януари 2006 г. до 1 април тази година. Това показва проверката, която главният прокурор Борис Велчев разпореди преди два дни на Инспектората към Върховна касационна прокуратура (ВКП) и чийто резултати бяха оповестени в петък.

За 16 месеца в 152 различни прокуратури са извършени общо 19 дисциплинарни и административни проверки.

В това число не влизат поисканите от Висшия съдебен съвет уволнения за бившите обвинители от Главна прокуратура Ангел Илиев, Цеко Йорданов, бившия районен прокурор от Оряхово Димитър Викентиев и настоящия зам.-апелативен прокурор на София Николай Ганчев.

В сряда Велчев се възмути публично от непристойното поведение на своите подопечни по повод информациите за обвинители, които шофират или влизат в съдебната зала след употреба на алкохол, и взаимно си раздават рушвети за служебни повишения. Тогава главният прокурор упрекна административните шефове, че не оказват достатъчен контрол върху своите подчинени за спазването на закона и морала и заяви, че са наложени твърде малко наказания срещу обвинители.

Това бе и поредното признание на Велчев за сериозните проблеми в прокуратурата, която той ръководи повече от година.

Резултатите от разпоредената проверка показват, че като шеф на държавното обвинение Велчев е бил най-активен в предложенията си за уволнения, като е поискал такава санкция от ВСС за трима прокурори. Пак по негово предложение апелативният прокурор на София е поискал същото за Николай Ганчев.

Шефът на Софийска градска прокуратура е наложил две порицания, същото са направили колегите му на апелативно и окръжно ниво в столицата. Неясните от гледна точка на последствията наказания “обръщане на внимание” за забавяне на производства са били наложени на прокурори на районно ниво в Девня, Поморие, Асеновград и Разград, както и на прокурор от Окръжна прокуратура – Стара Загора.

Други четирима на районно ниво са ударени със “забележка”, а един е бил “порицан”. Въпросите за малкото наказания и поведението на обвинителите ще бъде поставени и на среща между ръководствата на ВКП и окръжните прокуратури в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?