Двата враждуващи лагера в Либия няма да седнат на една маса маса в Москва

Въпреки това се очаква да бъде подписано мирно споразумение, което показва нарасналата роля на Русия

Мевлют Чавушоглу и Лавров, сн. ЕПА

Ръководителят на Правителството на националното съгласие на Либия Фаиз Сарадж отказа да се срещне с командващия Либийската национална армия Халих Хафтар в Москва. Това съобщи шефът на Висшия държавен съвет на Либия Халед ал Мешри, предаде ТАСС.

"Ние се отказахме от каквато и да е среща с Хафтар и при никакви обстоятелства няма да седнем на една маса с него", каза Ал Мешри, цитиран от телевизия "Либия ал Ахрар".

"Преговорите в Москва се водят с нашите турски и руски приятели", каза той.

Сарадж и Хафтар са в Москва, където се водят преговори за Либия под егидата на министерствата на външните работи и на отбраната на Русия и Турция.

Очаква се в руската столица да бъде подписано споразумение за спиране на огъня между враждуващите страни.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава.

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: Правителството на националното съгласие (ПНС) на Фаиз Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента в Бенгази и подкрепян от Либийска национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Лидерът на признатото от ООН Правителство на националното съгласие (GNA) Файез Сарадж и "силния човек" в Източна Либия маршал Халифа Хафтар, чиито войски повече от девет месеца водят сражения в подстъпите на Триполи, се срещат в руската столица, което е знак за растящото влияние на Москва по този трънлив проблем.

На срещата освен руските министри на външните работи и на отбраната Сергей Лавров и Сергей Шойгу ще присъстват и турските им колеги Мевлют Чавушоглу и Хулуси Акар. Анкара подкрепя Сарадж, включително с изпращане на свои войски, а Москва, въпреки че отрича, е заподозряна, че помага на Хафтар с оръжия, пари и наемници, коментира Франс прес.

"Днес в Москва са предвидени междулибийски контакти под егидата на руските и турски министри. Предвидено е участието на Сарадж, Хафтар и представители на други либийски страни", съобщи руската дипломация, циитрана от руските осведомителни агенции.

В кратко телевизионно обръщение Файез Сарадж призова либийците "да обърнат страницата на миналото, да отхвърлят раздорите и да затегнат редиците, за да се устремят към стабилността и мира".

Като знак за нарастващата им тежест в либийския хаос и въпреки съперничеството им на терена, президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обявиха на 8 януари прекратяване на огъня, което влезе в сила вчера.

Това примирие трябва да послужи за въведение към конференция за Либия в Берлин под егидата на ООН този месец. Германската канцлерка Ангела Меркел впрочем беше в събота в Москва за преговори по този въпрос с руския президент, който също така води телефонни разговори с арабски и европейски ръководители.

Тази конференция трябва да доведе до начало на политически диалог, който да е в състояние да реши тази гражданска война.

Вчера се чу стрелба с леки оръжия южно от Триполи, но на фронтовата линия беше относително спокойно.

Предвид военното включване на Турция в Либия, подозренията за присъствие на руски наемници и съществуването на множество въоръжени групировки, сред които джихадистки милиции, контрабандисти на оръжие и трафиканти на мигранти, международната общност се опасява, че либийският конфликт ще се разрасне извън страната и ще излезе от контрол.

Подобно на Сирия, където разбирателството им позволи да се превърнат в жандарми на конфликта, въпреки че поддържат противоположни лагери, Москва и Анкара, при безсилието на западните сили, се наложиха като незаобиколимите посредници в Либия, която е затънала в хаос от 2011 г.

Прекратяването на огъня бе приветствано от ЕС, САЩ, ООН и Арабската лига.

Европа по-специално се опасява Либия да не се превърне във втора Сирия. Тя иска и да намали миграционния натиск по границите си, след като през последните години прие стотици хиляди мигранти от Либия и Сирия. Този наплив постави на изпитание солидарността в ЕС и допринесе за възход на популистите.

Според Москва европейците и американците са в голяма степен отговорни за конфликта в тази богата на петрол страна, защото с бомбардировките на НАТО оказаха военна подкрепа на бунтовниците, които свалиха и убиха полковник Муамар Кадафи през 2011 г.

От началото на настъплението на силите на Хафтар към Триполи са убити над 280 цивилни, както и около 2000 бойци по данни на ООН. Изселени са близо 150 000 либийци.
Илюстрирайки още веднъж влиянието си в Сирия, руснаците и турците се договориха и за прекратяване на огъня, също влизащо в сила от вчера, в провинция Идлиб, последния бастион на джихадистите и бунтовниците в Сирия. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?