Две комисии ще разследват превземането на корабите от Флотилията на свободата

Израел ще назначи две комисии, които да разследват случая с превземането от израелски командоси на корабите, превозващи помощи за ивицата Газа миналия понеделник, при което бяха убити девет души, съобщи израелското радио, цитирано от информационните агенции във вторник.

На състояло се в понеделник вечер заседание на основните министри е било решено да бъде създадена държавна комисия от най-добрите израелски юристи, специалисти по международно право и експерти по морско право. Тя ще проверява не само обстоятелствата около превземането на флотилията и нейния флагман, турския лайнер "Мави Мармара", но и законността на самата блокада на ивицата Газа. Освен израелски специалисти, като наблюдатели в комисията ще влязат двама чуждестранни представители, и поне единият от тях ще е американски гражданин.

Това решение ще бъде оповестено официално по-късно, след като генералният прокурор провери има ли конфликт на интереси между кандидатите и след получаването на зелена светлина от американската администрация.

Втората комисия ще бъде вътрешна - тя също подробно ще проучи всички обстоятелства по превземането на флотилията. Началникът на генералния щаб Габи Ашкенази назначи за ръководител на тази комисия генерала в оставка Гиора Айленд. Той трябва да направи оценка на резултатите от предварителното разследване, извършено от израелските ВМС, и ако е необходимо, да събере допълнителна информация.

Решението бе взето след предложението на ООН за създаване на международна комисия, която да бъде съставена от представители на Израел, САЩ и Турция и да разследва случая.

Въпреки международния натиск израелският премиер Бенямин Нетаняху не отстъпи и не прие това предложение, заявявайки, че Израел има право сам да разследва какво се е случило.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят