Израел и Турция възобновяват отношенията си след извинение на Нетаняху

Корабът "Мави Мармара". сн. БГНЕС

Израел и Турция подновяват двустранните си отношения, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху се е извинил на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за инцидента от 31 май 2010 г., когато загинаха 9 турски граждани от екипажа на кораба "Мави Мармара".

Новината бе съобщена първо от американския президент Барак Обама след края на посещението си в Израел и Западния бряг. Малко по-късно от офиса на израелския премиер съобщиха, че Нетаняху и Ердоган са се съгласили "да нормализират отношенията между страните си, да върнат своите посланици и да бъдат спрени съдебните производства срещу войниците от израелската армия".

"Министър-председателят също така "се извини на турския народ за всяка грешка, довела до загубата на животи и се съгласи да компенсира" семействата на жертвите", посочиха от офиса на израелския премиер.

Отношенията между Израел и някогашният му стратегически партньор Турция се обтегнаха сериозно през 2010 г., когато израелски военни убиха деветима турски активисти при рейд в международни води на кораба "Мави Мармара", плаващ с хуманитарна помощ за ивицата Газа с намерение да пробие израелската блокада. Миналата година в Истанбул започна процес срещу четирима бивши ръководни представители на израелската армия, обвинени, че са дали нареждане за кръвопролитния щурм.

Турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк посочи, че Нетаняху е признал, че са били допуснати "оперативни грешки" при рейда и е изтъкнал, че "трагичните последствия" не са били умишлени. Според цитирани от Ройтерс източници от САЩ Нетаняху е казал също, че съжалява за това, че щурмът, извършен от израелските военни, е станал причина за влошаване на отношенията с Турция.

"Надявам се, че днешният диалог между двамата лидери ще им позволи да започнат по-дълбоко сътрудничество по този и редица други въпроси, предизвикателства и възможности. Съединените щати ценят своето близко партньорство с Турция и Израел и придаваме голямо значение на възобновяването на положителните отношения между двете страни с оглед регионалните мир и сигурност", заяви от своя страна Обама.

В изявлението на Обама не бяха посочени подробности за разговора между двамата премиери.

"Надявам се, че днешният разговор между двамата лидери ще им позволи да навлязат в по-дълбоко сътрудничество по това и серия други предизвикателства и възможности", коментира Обама.

Израелският в. "Аарец" писа преди ден, позовавайки се на високопоставен представител на Белия дом, че президентът Обама е използвал срещата си в сряда с Нетаняху, за да го подтикне да предприеме действия за прекратяване на дипломатическата криза между Израел и Турция.

След посещението си в Израел и Западния бряг Обама в петък пристигна в Йордания - последен етап от четиридневната му обиколка в Близкия изток.

Аман е важен съюзник на Вашингтон в Близкия изток. Йордания и Египет са единствените арабски държави, сключили мирен договор с Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят