Две лекарства срещу ебола с обещаващи резултати на фона на епидемията в Конго

Две лекарства срещу ебола с обещаващи резултати на фона на епидемията в Конго

Две лекарства срещу ебола се оказаха толкова ефективни в клинично проучване, че изследователите ще ги направят достъпни за всички инфектирани с вируса в Демократична република Конго (ДРК), където болестта уби близо 1900 души през последната година.

Преживяемостта при хората, които са приемали лекарствата скоро след инфектиране, когато нивата на вируса в кръвта са все още ниски, е 90%, съобщава сп. “Нейчър“.

“Това е наистина добра новина“, казва Сабу Мулангу, изследовател в проучването и експерт по инфекциозни болести в Националния институт за биомедицински изследвания в Киншаса.

“Сега ще можем да акцентираме, че над 90% от хората оцеляват, ако започнат лечението рано“, казва той.

Едното от лекарствата, REGN-EB3, е коктейл от три моноклонални антитела срещу ебола, произведен от Regeneron Pharmaceuticals от Таритаун, Ню Йорк . Второто mAB114 е получено от единично антитяло, възстановено от кръвта на човек, оцелял от ебола в Конго през 1995 г., и разработено от Националния институт за алергии и инфекциозни болести на САЩ.

И двете лекарства превъзхождат две други експериментални лечения в безпрецедентното многолекарствено клинично изпитване в Конго, съобщиха от Световната здравна организация, Националния институт за биомедицински изследвания в Киншаса и Националния институт за алергии и инфекциозни болести на САЩ в съвместно изявление.

Предварителните данни на първите 499 души, включени в изследването, показват, че 29% от хората, получили REGN-EB3, са починали, в сравнение с 34% от тези, които са получавали mAb114.

За разлика от тях 53% от пациентите, които са получили антивирусното лекарство remdesivir, умират, както и 49% от тези, които са получавали ZMapp, лечение с антитела, което е тествано по време на голямо огнище на ебола в Западна Африка от 2014 г. до 2016 г.

Жан-Жак Муембе Тамфум, генерален директор на Националния институт за биомедицински изследвания в Киншаса и съоткривател на ебола, казва, че се надява резултатите да вдъхновят хората да доведат болните си близки в клиники срещу ебола за лечение. Според СЗО хората чакат средно 5-6 дни, след като забележат първите симптоми на инфекцията, за да потърсят лечение в център за ебола.

Епидемичният взрив в източната част на Конго е вторият най-тежък досега. Повече от 2800 души са заразени с ебола, включително близо 1900, които са починали. Недоверието и насилието в района затрудняват усилията за спиране на разпространението на вируса.

Изпитването за лекарства, което започна миналия ноември, има уникален дизайн, който му позволява да спре и да се рестартира, ако атаките в близост до центрове за лечение на ебола възпрепятстват терапията или ако огнището приключи. Изследователите ще продължат да събират данни от проучването на REGN-EB3 и mAB114, с надеждата да потърсят регулаторно одобрение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят