Две трети от продажбите на коли ще са електромобили до 2040 г.

Две трети от продажбите на коли ще са електромобили до 2040 г.

До 2040 година продажбите на електрически автомобили рязко ще се увеличат - от 3 милиона до 66 милиона, тъй като те стават все по-евтини, а колите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) са достигнали пика си. Това сочи прогноза, публикувана от агенция Блумбърг в понеделник.

Според оценката на експертите след 20 години на автомобилите с двигател с вътрешно горене ще се пада едва една трета от пазара. Подобно развитие на събитията ще стане възможно благодарение на подобрените показатели на електромобилите, развитието на съответната инфраструктура с пунктове за зареждане, както и политиката на страните, ориентирана към екологично чисти превозни средства, отбелязва агенцията. Очаква се лидери в прехода към електромобилност да станат Китай и Европа.

Редица водещи световни автомобилостроители обявиха, че през идните години ще направят такъв преход. Американската компания "Дженерал мотърс" (General motors) си е поставила като срок 2035 година. Британските "Ягуар" (Jaguar), "Ленд роувър" (Land Rover) и "Бентли мотърс" (Bentley Motors) също ще се преориентират към производството на електрически коли през идните години, се припомня в публикацията.

Споделяне

Още от Бизнес