"Движение 21": ГЕРБ и Борисов не могат да овладеят епидемията

"Движение 21": ГЕРБ и Борисов не могат да овладеят епидемията

"Правителството на Бойко Борисов няма стратегия за овладяване на епидемията от Covid-19, не разполага с капацитет за справяне с кризата в здравеопазването и затова незабавно трябва да подаде оставка". Това се казва в позиция на партията на Татяна Дончева "Движение 21" (Д21).

Партията твърди, че управляващите са пропилели ценно време, необходимо за създаване на адекватна организация на лечебните заведения и за подкрепа на медицинските специалисти, както и на чувствителни социални групи. "Поставиха и продължават да поставят в риск живота и здравето българските граждани", добавят от партията.

Според Д21 с планираното ново затваряне на държавата само ще бъде увеличена тежестта на кризата върху обществото. "Тези закъснели действия няма да решат проблемите с разпространението на болестта. Следващите рекорди по заболеваемост и смъртност ще бъдат отложени с няколко седмици, но не и предотвратени. От началото на епидемията от Covid-19 до този момент, управляващите нямат идея как да осъществят ефективното карантиниране на вече заразените, как да създадат система за проследяване на тяхното здравословно състояние и за оказване на навременна и ефикасна помощ на заболелите", пише още в позицията.

В нея се допълва, че атварянето на бизнеси сега, без готовност за адекватни компенсации за засегнатите фирми и служители, ще нанесе трайни поражения върху благосъстоянието на огромен брой домакинства.

"Правителството на ГЕРБ с лекота ще жертва активните граждани, работещите хора, защото не предприе навреме наложителните кризисни мерки: масово и безплатно тестване за установяване заразените; увеличаване на ресурса и капацитета на РЗИ за изолиране и ефективно проследяване на заболелите и контактните им лица; безусловно обезпечаване с предпазни средства и стимулиране на лекари, сестри и санитари, работещи с инфектирани с коронавирус пациенти; обособяване на болници за приемане само с Covid-19, без да се застрашава живота и здравето на останалите болни в многопрофилните лечебни заведения", посочва Д21. 

Според партията гражданите не могат да разчитат, че Борисов и ГЕРБ ще организират адекватно здравеопазването, социалната помощ и подкрепата за бизнеса.

"Многократно са доказали, че нямат намерения, а и способности да управляват държавата в интерес на хората – нито по време на криза, нито в период на растеж. За сметка на това имат изявени умения да организират схеми за злоупотреби с властта и за лично облагодетелстване", добавят от партията на Дончева.

Формацията иска незабавната оставка на правителството и разпускане на парламента. "Мерките за справяне с епидемията са ясни и могат да бъдат изпълнени със сигурен и категоричен резултат, стига в управлението да бъдат поставени компетентни хора, с воля и решимост за тяхното налагане и следване", завършва позицията.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?