"Движение България на гражданите": В избирателните списъци има милион "мъртви души"

От "Движение България на гражданите" са открили над 950 000 души "мъртви души" в избирателните списъци, съобщи в неделя Христо Ангеличин, ръководител на групата "Изборно законодателство" към Националния съвет на "Движение България на гражданите".

По думите на Ангеличин сметката е била направена лесно, като са били взети данните от МРРБ за хората в избирателните списъци и са били сравнени с данните от последното преброяване в България.

"Мъртви души" са не хора, които са физически мъртви, а хора, които, най-вероятно защото не са в България, но така или иначе не гласуват", обясни Калин Томов.

Ангеличин даде пример с община Казанлък, в която по думите му се е оказало, че "мъртвите души" са над 8 010 души. Всеки лесно може да направи сметката, като отиде на сайта на съответната община и види колко е дълъг списъкът на хората, които имат право да гласуват. След това може да влезе в сайта на НСИ и да види за съответната община колко души показва преброяването, посочи Ангеличин.

По думите му за община Казанлък те са били близо 63 000 души, като, ако сметнем, че всички те са живи и здрави до днес от 2011 г..  и сметнем, че всички са над 18 г., в избирателните списъци излиза че има 71 000 души.

Христо Ангеличин даде подобен пример и с община Дупница, в която по думите му се получава разлика от над 7 000 души, което, изчислено към хората с право на глас, е над 22 процента.

Ангеличин каза, че се затвърждава усещането, че предстоящият референдум ще бъде "един фарс" и повтори позицията на "Движение България на гражданите" за бойкот на допитването. По думите му референдумът е генерална репетиция за предстоящите избори..

Според Калин Томов, организационен секретар на "Движение България на гражданите", ГЕРБ не искат да решат изборните проблеми, а създават изкуствени проблеми, които после да намерят някакво изкуствено решение, с което да си осигурят възможност за манипулация на изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?