Проучване на центъра за анализи и маркетинг:

Движението на Кунева излиза като трета политическа сила в НС

Първанов вече с отрицателен рейтинг, Станишев - с покачващо се одобрение

Ако парламентарните избори бяха днес, над 7 на сто от избирателите биха гласували за движението на бившия еврокомисар Меглена Кунева “България на гражданите”, което би ѝ отредило трето място в Народното събрание. Това сочат резултатите от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг, представено в четвъртък.

Според социолозите 30.7 процента от анкетираните биха гласували за ГЕРБ, 17.9 на сто за Коалиция за България, сочат още данните.

От Центъра за анализи и маркетинг посочиха, че при тези резултати чисто математически има само две възможности за управление на страната - ГЕРБ в коалиция с някоя друга политическа партия или всички политически партии срещу ГЕРБ.

“Традиционно високо е недоверието към Волен Сидеров, Яне Янев, Ахмед Доган и Иван Костов - над 85 процента”, отбелязват анализаторите. Няма съществени промени на самоопределянето на хората по скалата ляво-дясно, коментират те.

Социолозите отбелязват, че институцията с най-високо доверие към момента сред избирателите е президентството. То се радва на над 50 на сто положителни оценки.

След встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев, институцията има положителен рейтинг, за разлика от всички останали институции, в които недоверието е по-високо от доверието, коментира директорът на центъра Юлий Павлов.

Според проучването политиците с най-висок рейтинг са еврокомисарят Кристалина Георгиева, президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова. При тях доверието е по-високо, отколкото недоверието.

При Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев се забелязва, че в сравнение с януарското изследване на центъра има леко повишение на положителния им рейтинг, коментира социологът Петя Лазарова. Тя посочи, че подобна тенденция се наблюдава и при министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Докато повечето политици запазват или леко повишават доверието си, предишният президент два мандата Георги Първанов събира недоверие, съобщи Лазарова.

Според проучването рейтингът на Георги Първанов се понижава и недоверието към него е 60%, като той вече минава в групата на политиците с недоверие, по-голямо от 60 процента, отбеляза социологът.

Забелязва се известно повишение на доверието към председателя на БСП Сергей Станишев, но той продължава да получава по-малко доверие от Първанов. Според анализаторите лидерската битка в БСП се отразява на рейтингите на двамата политици.

Лидерите на опозиционните партии – Мартин Димитров, Ахмед Доган, Иван Костов, Христина Христова, Яне Янев, са с традиционно много ниски стойности на доверие, коментира Павлов. Той отбеляза, че за първи път в проучването са включени двама нови играчи на политическата сцена - Слави Бинев и Стефан Солаков. И при двамата недоверието е над 70 процента, а доверието – 15 процента, сочат данните.

Споделяне

Още по темата

Още от България