Меглена Кунева учредява партия с амбиция да направи "политическа новост"

Меглена Кунева избра 9 май – Деня на Европа, за да обяви в Русе учредяването на своята партия "България на гражданите. Сн. БГНЕС.

"Искам да направя политическа новост", заяви Меглена Кунева, обявявайки решението си да учреди своята партия "България на гражданите". "Не може да има само в науката и техниката иновации. Трябва да има и в социалния живот", каза Кунева, която избра 9 май – Деня на Европа, за да обяви учредяването на партията си. Тя посочи неин плюс силния екип от добри икономисти, администратори и хора, много добре запознати с европейската политика.


По думите ѝ тази партия ще бъде основана на принципи, на които е основана всяка европейска партия - на свобода във всяка една сфера - медии, икономика, собственост, мислене, на демократичност.

Кунева каза, че оглавяваното от нея гражданско сдружение "България на гражданите" остава. "Всеки, който избере гражданския характер, нека да остане там. Ще имаме широка гражданска мрежа. Всеки, който посмее да се занимава с политика с всички последици, произтичащи от това, ще има възможност да го направи. Сдружението обаче ще остане като морален борд", заяви Кунева.

Бившият министър по европейските въпроси и пръв български еврокомисар Кунева учреди гражданското сдружение през декември м.г., след като се яви на изборите за президент като граждански кандидат и спечели близо 15%, които обаче не бяха достатъчни да стигне до балотажа.

Кунева заяви в сряда, че се надява на парламентарните избори догодина да постигне поне същите 15 на сто. Тя повтори, че няма да влиза в коалиции. Най-големият проблем на България в момента е слабата икономика, което се дължи на липсата на демокрация. Затова "България на гражданите" ще акцентира на икономическата програма, в която акцент ще бъде защитата и сигурността на собствеността.

"Очакваме да върнем България на гражданите, да прекъснем хранителната среда на сивата партия, хората да имат увереността, че гласът им се чува, че те правят и коригират политиката, да привлечем повече интелигентни нормални хора", заяви Меглена Кунева.

"Не искам да предлагам една политика, която е измислена в кабинет, не искам вие да ме чуете, а аз да ви чуя. Това ще бъде политически проект на компетентни хора, които искат децата им да могат да четат, които могат да направят екип, които вярват в себе си", каза още Меглена Кунева.

Наскоро тя напусна партия НДСВ, с която влезе в политиката преди 11 години, но остава предана на политическия си патрон Симеон Сакскобургготски, с когото нерядко се появява на публични прояви. Освен бивши министри и активисти на НДСВ като Даниел Вълчев и Николай Василев, Кунева привлече в екипа си правозащитника Йонко Грозев, режисьорът Иглика Трифонова и други личности, неизкушени досега от политиката. Шанс за политическа кариера в новата партия видяха и представители на ДСБ, които напуснаха своята партия, недоволни от лидера ѝ Иван Костов, който не инвестирал в тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?