Кунева възвести партията си на фона на кадри от митингите на СДС

Прошков откри в "България за гражданите" своя “политическия дом”

Кунева възвести партията си на фона на кадри от митингите на СДС

На фона на документални кадри от митингите на СДС през 1990 година, бившият еврокомисар Меглена Кунева пое ангажимент да учреди нова партия след по-малко от месец. Това се случи на софийска среща на сдружение “България на гражданите” в неделя, когато явилата се като граждански кандидат на президентските избори миналата есен бивша министърка в кабинета на НДСВ, направи преглед на състоянието на страната ни в прехода и съобщи, че ще учреди собствената си партия на 1 юли.

Според декларацията "България на гражданите" ще е нова дясна демократична партия, която да бъде алтернатива на политическото статукво.

В Инициативния комитет, който ще учреди формацията, влизат бившият депутат от НДСВ и вицепремиер и министър на образованието в кабинета на Тройната коалиция Даниел Вълчев; бившият депутат от ОДС и експредседател на движение "Гергьовден" Петър Стоянович; волейболистът Пламен Константинов, който по-рано се афишираше като лице на НДСВ; емблематичният за сините митинги композитор и музикант Стефан Димитров, който сега е директор на програма “Христо Ботев” на БНР; скулпторът Велислав Минеков; актьорът Малин Кръстев; певицата Мая Бежанска; пиарът и блогър Иван Стамболов – Сула; адвокат Йонко Грозев.

Фронтмени на партията ще бъдат и тримата млади кадри, напуснали партията на Иван Костов – неуспелият кандидат-кмет Прошко Прошков, политологът Петър Николов, който твърдеше, че ДСБ е партия наследник на формации от Българското Възраждане, и заместникът на Йорданка Фандъкова в София – Христо Ангеличин.

В Инициативния комитет влизат още самата Меглена Кунева, университетски преподаватели, финансисти, медици, юристи и съдържател на местна радио-станция.

Всички те, както и симпатизанти и членове на движението “България на гражданите”, сред които бяха и бившите депутати Нено Димов (ДСБ), Ваня Цветкова (НДСВ), председателят на младежкото НДСВ и приближен до настоящия депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски – Борис Вардев - се събраха, за да си кажат по думите на Кунева “Можем”.

Политическата новост – като тази на ГЕРБ

Пред съмишлениците си Кунева дешифрира обявената си преди време претенция, че “създава политическа новост”. Оказа се, че това е моделът, който и сега управляващата партия ГЕРБ приложи при своето създаване – а именно гражданското сдружение, предхождащо създаването на партията, да функционира паралелно с нея. По същия начин действаха и Бойко Борисов и Цветан Цветов, които първо направиха сдружението “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) и то остана да съществува редом със създадената по-късно пария.

Ще направим политическа иновация – сдружението ще ни връща в правия път, когато решим да кривнем от него”, мотивира се Кунева, която обаче няма да е лидер на сружението.

"Устойчив икономически растеж не може да бъде постигнат с репресии, с непочтеност, с държавна помощ за монополите и полицейщина", каза тя. Първата крачка според Кунева е нормализацията.

Тя преповтори и приоритетите си, които заявяваше и по време на кандидат-президентската си кампания, адаптирани вече за партия – образование, здравеопазване и децентрализация.

Освен това се обяви за битка с корупцията, но “не с мускули” и “обединяване в името на човечността, защото именно човекът е мярата за всичко”.

Кунева обяви, че няма да проверява чрез службите дали хората, които искат да се включат в нейната партия, са били агенти на Държавна сигурност. "Ще ги помоля да подпишат декларация, че нямат принадлежност към службите на бившата ДС. Важно е да си вярваме", каза Кунева.

Партията - резултат на “граждански глад за срещи”

Бившият еврокомисар повтори и лайтмотива на всяка своя публична изява - че ще се бори против политическия картел, под бурните аплодисменти на последователите си, които също като нея идват от съществуващи вече партии на въпросния "картел".

Кунева припомни думите си от кандидат-президенстките избори, когато отричаше партийните структури. “Не се отричам от думите си, че моята партия е България”, заяви тя половин година след като активно застъпваше тезата, че партийният модел в Европа е умиращ.

За да аргументира създаването на формацията, бившият министър по европейските въпроси в кабинета “Сакскобургготски” заяви, че без да си дава сметка, партията “България на гражданите” се е родила в нощта на изборите, когато 500 000 души са повярвали в нейната кауза.

Създадох сдружението, защото много исках да се видя с хората, които видях по време на кампанията. Много ми липсвахте, много искам да ви видя – и вас, и вашите приятели”, заяви Кунева. И допълни, че обиколките по страната, които прави, са били подтикнати от “граждански глад за срещи с хора”.

Тя разказа за пореден път и историята за момчето, което ѝ споделило, че мечтата му е да живее в България. Допълни и случка с доброволец в сдружението ѝ, който ѝ споделил, че пропътувал 800 км от Копенхаген до София, само за да гласува за нея на преиздентския вот миналата есен.

Кунева призова да “използваме държавата, за да усъвършенстваме обществото”, като след което три пъти произнесе заклинанието “Можем”. След това, цитирайки Моне, отново подгря публиката с трикратно повтаряне на думата “продължаваме”.

Политическият дом на Прошко Прошков

Още в началото на срещата, докато гостите наблюдаваха документалните кадри от митингите на СДС, които служеха за фон на изказващите се, Даниел Вълчев припомни, че през 1990 година “една огромна част от нас бяха единни”. После той допълни, че повечето хора, участвали в промените, са се разделили в различни партии, но хубавото било, че не оставали верни на организации, а на себе си.

Това встъпление вероятно трябваше да послужи за морална легитимация на новата партийна принадлежност на повечето присъстващи.

Последва изказване на бившия районен кмет от ДСБ и настоящ общински съветник от същата партия Прошко Прошков. Той определи “България на гражданите” като свой идеал и кауза и разказа историята на дядо си Прошко.

Докато подреждал семейния си архив, Прошков -внук намерил удостоверение, издадено на името на Прошко Прошков през 1943 г. от Софийската индустриална камара за търговия.

По думите на общинският съветник дядо му цял живот мечтаел за промяна, след настъпването на комунистическия режим. Според Прошков обаче промяна нямало и сега. Той почувствал с порите и с душата си, че у нас се разиграва политически театър, на който всички ние сме “не публика, а заложници” и установил, че надеждата е именно в новата формация на Кунева.

Двадесет и две години преход се редуцират до клишета, етикети и заклинания”, допълни той. “Това е нова десница, отвъд прехода. Това е моят политически дом”, обобщи Прошков и благослови присъстващите с “Бог да ви пази”.

По-късно Меглена Кунева, която обобщи, че всички около нея са ентусиасти, а етимологията на думата ентусиаст е – човек подкрепян от Бог.

В края на срещата, след изчитане на декларация за учредяване на “Движение България на гражданите”, от което стана ясно, че обединението се случва в името на “свободата, отговорността и справедливостта”, бяха представени доброволци към формацията. Те организирано поднесоха букет на Меглена Кунева, докато към нея почти насила бяха прибутани две дечица, подтиквани към сцената от родителите си, като символ на новото поколение и бъдещето на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?