В коалиция на “политически опоненти”

ГЕРБ и РЗС гласуваха закон против Кунева

Правната комисия прие поправките в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

С уговорката, че са политически противници, ГЕРБ и РЗС гласуваха в четвъртък в правна комисия поправки в Закона за политическите партии, които забраняват на Меглена Кунева да регистрира партията си с името "Движение България за гражданите" и да я оглави.

Да бъде ограничена възможността сдружения да се преструктурират в партии, а също така да се взаимства цялостно или от части името на вече регистрирани сдружения и партии, прие в четвъртък парламентарната правна комисия по предложение на лидера на РЗС Янев Янев.

 

Изненадващо в преходните и заключителните разпоредби на закона, внесен от Янев, който доскоро искаше да уволнява Бойко Борисов, се оказа записано, че това изискване не важи за партиите, регистрирани преди 31 юни 2012 година. Новата формация на Меглена Кунева бе сформирана ден по-късно на 1 юли. След като опозицията в правната комисия от БСП и ДПС регистрираха странния текст, Искра Фидосова рязко прозря, че лидерът на РЗС е направил “печатна грешка” и всъщност е имал предвид идната 2013 година, като презумпцията били предстоящите парламентарни избори.

 

В спорните предложения, която бяха гласувани само от управляващите и независимите парламентаристи от РЗС, с изричното уточнение на Фидосова, че все пак са политически противници, е записано още, че председател на формация или член на ръководството ѝ не могат да бъдат “управители или членове на ръководни, контролни или консултативни органи на търговски дружества, финансово кредитни институции на други предприятия или на организации с идеална цел, регистрирани извън България”.

 

Ако тази гласувана от политическите “опоненти” РЗС и ГЕРБ поправка бъде окончателно приета и в пленарна зала, ще бъде невъзможно Меглена Кунева да председателства собствената си партия.

 

В предложените текстове фигурира и ограничението – формацията да не може да се явява на избори, ако няма регистрирани общински структури в повече от 50 на сто от общините в страната.

 

Сходни текстове Яне Янев беше внесъл и в мандата на Тройната коалиция, като тогава предложенията не бяха приети в комисия, защото не достигнаха два гласа за приемането им. Аргументът тогава беше, че значително се затруднява създаването на нови партии.

 

Номерът” с държавната субсидия

 

В предложението за нормативен акт Яне Янев е разписал и така спорния за това Народно събрание момент с държавната субсидия. В закона е предвидено, след като дадена партия е преминала 4% бариера и е влязла в Народното събрание, дори и след разпадането ѝ, тя да продължи да получава субсидията си.

 

Любопитен момент е, че ако това положение бъде гласувано, то трябва да важи за следващия парламент, което ще остави сегашното положение с неясното финансиране на независимите депутати висящо.

 

В края на миналата година вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ изплащат суми на независимите депутати, напуснали други партии и декларирирали принадлежност към управляващата. В последствие това потвърди и Искра Фидосова, а нито един от независимите не призна, че взема пари от ГЕРБ. Точно на тези избраници обаче се дължи мнозинството на управляващите в НС, защото те имат 117 депутати, а не 121, колкото за нужни за самостоятелно управление.

 

Според опозицията именно с тези раздавани пари партията на премиера Борисов си купува управлението.

 

Изборният кодекс – приет на първо четене


Междувременно малко по-рано правната комисия прие на първо четене и проектите на ГЕРБ, Синята коалиция, Коалиция за България и РЗС за промени в Изборния кодекс. Отхвърлени бяха предложенията на ДПС и "Атака”.

 

Следващата седмица промените влизат за обсъждане в Народното събрание. Голяма част от предлаганите изменения на изборното законодателство вече са публично достояние, след като всяка парламентарна група разясни мотивите си за тях.

 

“Крайно време е да се опитаме да не политизираме темата,” каза председателят на комисията Искра Фидосова. По думите ѝ парламентарната група на ГЕРБ няма да излиза извън обхвата на законопроектите, които ще подкрепи между първо и второ четене. Управляващите се надяват до края на септември промените в Изборния кодекс да са реалност.

 

В същото време обаче “политическият опонент” на Фидосова – Яне Янев, както тя сама го нарече внесе и лансирания отдавна текст в кодекса за вдигане на прага за влизане в НС на коалициите. Според предложенията на Янев, ако коалицията е двупартийна, бариерата трябва да остане 4 на сто, с всяка добавена партия обаче, прагът трябва да се вдига с един процент.

 

По думите на Фидосова това е предложение, което си заслужава вниманието. Този текст обаче може ако не изцяло да попречи, то поне много силно да затрудни влизането на Синята коалиция в следващ парламент, ако в някакъв момент СДС и ДСБ решат да се явят заедно на парламентарни избори.   

Споделяне

Още по темата

Още от България