НДСВ зове Кунева към почтеност: общински съветници, минали към нейната партия, да напуснат постовете

НДСВ зове Кунева към почтеност: общински съветници, минали към нейната партия, да напуснат постовете

НДСВ призова Меглена Кунева да помоли всички членове на партията си "Движение България на гражданите", които са били избрани за общински съветници с листа на НДСВ, да напуснат общинските съвети.

От НДСВ уточняват, че става въпрос за пропорционално избраните в общинските съвети на Шумен Даниела Русева, на Смолян Димитър Палагачев, както и неколцина други.

"Призоваваме Меглена Кунева в заявения от нея дух на почтеност, прозрачност и европейска модерност да приеме идеята за деренегатизация на новата си партия . Да помоли всички онези членове на партията "България на гражданите”, които са общински съветници и са спечелили своите постове с листите на НДСВ, да напуснат общинските съвети, за да отидат там хората, проявили не по-слаби качества, но и лоялност, и принципност", се казва в позицията, публикувана на сайта на НДСВ.

"Кунева все още има шанс да отхвърли подозрението, че новата партия е основана на ренегатството и политическото номадство", посочват бившите ѝ съпартийци. "В противен случай ще приемаме нейните заявки като обикновено лицемерие, експлоатиращо неинформираността на българските граждани", се казва в съобщение до медиите.

"Разбира се, приспособленците винаги твърдят, че остават верни на избирателите и идеите си. Но и г-жа Кунева знае, че това е фикция. И нека сега тя самата  помогне да се върне фундаменталният смисъл на демокрацията – представителството на гражданите", настояват от НДСВ, чийто бивш член е Кунева. Тя напусна царските редици преди да основе партията си на 1 юли тази година.

В новата формация се озоваха бивши кадри на НДСВ, ДСБ, СДС и др. ДСБ също призова столичните общински съветници Прошко Прошков и Христо Ангеличин, избрани с листа на Синята коалиция, да напуснат общинския съвет, но те оказаха.

НДСВ напомнят на Кунева, че и правителството на Бойко Борисов оцелява с помощта на "номади-приспособленци".

"Меглена Кунева все още има някаква възможност да се откаже от съмнителните предимства, които предоставя този порочен стил на най-амбициозните лидери. Все още има шанс да отхвърли подозрението, че формира уж нова партия на основата обаче на ренегатството и политическото номадство. Всъщност НДСВ отправя открито този призив към водача на "България на гражданите”, но смятаме, че и други партии са засегнати от същия проблем – източване на кадри и заемане на обществени постове, които не са спечелени на избори. Затова ние се обръщаме и към самите общински съветници, преминали в друга партия – напуснете местата си и запазете имената си чисти."

Споделяне

Още по темата

Още от България