Отцепниците от ДСБ отказаха да излязат от Столичния общински съвет

Бившите им съпартийци ги обвиняват в груба подмяна на вота

Христо Ангеличин и Прошко Прошков сн.БГНЕС

Напусналите ДСБ Прошко Прошков и Христо Ангеличин, които ще продължат политическата си кариера при Меглена Кунева, ще останат в Столичния общински съвет (СОС), въпреки настояването на бившите им съпартийци да се оттеглят от там. Позицията им не е изненадваща и се вписва в родната политическа практика, при която политици, напускащи партиите си, не напускат изборните позиции, които са заели с партийната листа.

ДСБ-София поиска в сряда двамата общинари да освободят местата си и посочи, че всяко друго действие би било "неуважение към избирателите и груба подмяна на техния вот". ДСБ-София заяви още, че действията им представляват отказ от доверието на хората, гласували за тях. Призиви да напуснат СОС отправи към тях миналата седмица и лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото това е "чистият опит да използват възможностите и качествата си в политиката на друго поприще".

Прошков, Ангеличин и още двама активисти на ДСБ съобщиха на 9 април, че напускат партията, обидени от изявлението на Иван Костов, че не са оправдали на изборите направените в тях инвестиции. Още преди това обаче беше публична тайна, че четиримата вече са част от политическия проект на Меглена Кунева.

Прошко Прошков бе кандидат за кмет на Синята коалиция и водач на листата за общински съветници. Той остана трети на изборите след Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) и Георги Кадиев (БСП), но стана един от осемте общинари на Синята коалиция. Христо Ангеличин също намери място в СОС, а в предното издание на съвета бе заместник-кмет с ресор "култура".

Христо Ангеличин заяви пред Mediapool, че той и Прошков ще останат в СОС, а на този етап нямат и планове да напускат групата на Синята коалиция. Той коментира, че с Прошков са водили кампания, в която не са получили подкрепата на апарата на ДСБ.

"За нас гласуваха и хора, които не харесват ДСБ и Иван Костов. Кампанията я водихме предимно сами и спечелихме гласове, които са наши. Това е вътрешен въпрос на групата на Синята коалиция в общинския съвет", заяви Ангеличин.

Той допълни, че в призивите за напускане са участвали и хора, които не биха направили това, ако са в тази позиция. "Не виждам причина на този етап да напускам и групата на Синята коалиция, защото с Прошков сме участвали в писането на нейната програма и заставаме зад нея", допълни Ангеличин. По думите му по-голямата част от групата на Синята коалиция в СОС не подкрепят националната политика на ДСБ.

Към декларацията на ръководството е приложено и мнението на организацията на ДСБ в район "Лозенец", на която беше член Прошко Прошков. Той бе четири години районен кмет на "Лозенец".

"Разочаровани сме от недостойния начин, по който нашия довчерашен съидейник Прошко Прошков се стреми да оправдае своето напускане на ДСБ. Припомняме, че ние го издигнахме и подкрепихме за кмет на район Лозенец, ние го издигнахме и подкрепихме за кандидат-кмет на София и за общински съветник. Така от напълно начинаещ в политиката ние го направихме национално известна личност", се казва в декларацията на организацията. ДСБ-Лозенец също го призовава да "прояви необходимата почтеност" и да освободи мястото на общински съветник.

Организацията изрази и подкрепата си за политиката на национално ниво, водена от ДСБ и Синята коалиция.

Споделяне

Още по темата

Още от България