Двойно повече българи вярват в извънземни, отколкото на партиите

Двойно повече българи вярват в извънземни, отколкото на българските политически партии, съобщи директорът на Националния институт за изследване на общественото мнение Лидия Йорданова по време на дискусия за доверието в партиите.

Около 33% или една трета от българите вярват, че сред нас има извънземни. Наполовина по-малко или само 15% са нашенците, които вярват на българските политически партии.

Според две-трети от българите, влиянието на НДСВ в обществото намалява, показва проучване на НЦИОМ, проведено в средата на февруари. 66 % от анкетираните от НЦИОМ заявяват, че влиянието на НДСВ намалява, само според 7 на сто то нараства. Влиянието на СДС се увеличава според 10%, а намалява според 49 на сто. Тенденцията е обратна само при БСП - според 43 % влиянието на левицата се увеличава, а според 17 на сто - намалява.

На въпрос за коя партия била гласували, ако в близките дни има парламентарни избори, 20 % посочват БСП, 12 % - ОДС, 11 % - НДСВ и 4 % - ДПС.

Пред БНР директорът на центъра Лидия Йорданова заяви, че обществените нагласи се радикализират в негативна посока спрямо правителството и управляващите. Според нея, от една страна битува мнението, че предизборните обещания не се спазват. В обществените нагласи съществува и визия за управляващите като за хора колебливи, които не са склонни на кардинални и бързи решения по важни обществени проблеми.

В момента рамо в подкрепа на управляващите дават главно симпатизанти на НДСВ, допълни Йорданова. Сред всички останали обществени прослойки скептицизмът доминира над оптимизма.

Тя посочи още, че е възможен обрат в обществените нагласи спрямо управляващите, но той ще бъде много бавен.

Изследването на НЦИОМ показва още, че отрицателното мнение за НДСВ не води до повишаване на рейтинга на опозицията.

Според 48 % от анкетираните за България е по-добре на власт да дойде друга политическа сила, докато през декември м. г. те са били 37 %, а още два месеца по-рано - 28 на сто, сочат данните. В момента почти двойно по-малко са тези, които искат НДСВ да остане на власт - 25 на сто. През декември м. г. те са били 38 на сто, а през октомври - 36 на сто. 27 процента от анкетираните през февруари не могат да определят кое ще бъде по-добре за България - сегашните управляващи да останат на власт или да дойдат други.

Доверието в отделните политици надхвърля многократно доверието в политическите партии, добави Йорданова и заяви, че 52 % от българите вярват на отделни политици.

Директорът на НЦИОМ съобщи още, че две трети от българите получават представа за партиите единствено от медиите, само 13 % имат впечатления непосредствено от партийните среди.

Едва 29 на сто от българите се определят като хора, вярващи в някого или нещо, недоверието се обяснява със защитна бариера срещу реалността, коментира директорът на НЦИОМ. По думите на Лидия Йорданова, недоверието е причина анкетираните да не отговарят открито и конструктивно на политически въпроси в допитването.

Само един процент от гражданите твърдят, че реално могат да разчитат на своята партия за решаването на конкретните си проблеми, докато една-трета очакват именно това от партиите, за които гласуват на изборите.

Според 57 % от анкетираните, повечето коалиции в България се възприемат като безпринципни, чието формиране цели единствено спечелване на мнозинство на всяка цена. Само една четвърт от анкетираните смятат, че партиите се обединяват в името на общи представи за управление на страната.

Само според 19% от българите партиите са инструмент за преодоляване на политически и икономически кризи. Останалите твърдят, че именно партиите провокират кризи. Най-изразително е недоверието към партиите, когато става дума за способността им да управляват. Според 40 на сто от българите в момента в страната няма партия, способна да управлява, съобщи директорът на НЦИОМ.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?