Дянков бави 300 млн. евро за енергийна ефективност на фирмите

От над 1 млрд. евро за конкуретноспособност едва 89 млн. евро са стигнали до бизнеса

Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство бави старта на схемата за енергийна ефективност за бизнеса по оперативна програма “Конкурентоспособност” на стойност 300 млн. евро. Това стана ясно при представяне изпълнението на програмата от министъра на икономиката Делян Добрев пред парламентарната комисия по еврофондовете в сряда.

Схемата се бави, защото имаме дебат с Министерството на финансите дали отпускането на средствата през банки не е държавна помощ, обясни Добрев на депутатите. Според финансовия министър Симеон Дянков отпускането на средствата през шест банки им дава предимство на пазара, уточни Добрев.

Позицията на Министерството на икономиката е, че не може да се говори за никаква държавна помощ в случая, допълни той.

Този модел се препоръчва от Европейската комисия и излиза, че ние сме по-католици от папата, отбеляза Меглена Плугчиева, депутат от БСП и бъдещ посланик в Швейцария.

Добрев обаче успокои, че вече почти са постигнали съгласие по този въпрос с Дянков и очаква най-късно в средата на юни схемата да бъде открита за бизнеса.

Схемата, която бизнесът чака от няколко години, трябваше да бъде отворена в средата на май. Тя е първата, по която ще се пробва моделът за изнасяне на оценката на проектите по програма “Конкурентоспособност” извън Министерството на икономиката, отбеляза министър Добрев.

Енергийна ефективност и зелена икономика

Програмата “Енергийна ефективност и зелена икономика” е съвместна на Министерството на икономиката и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ведомството на Делян Добрев чрез оперативна програма “Конкурентоспособност” дава 150 млн. евро, а още толкова идват от ЕБВР.

В края на април ЕБВР избра шестте банки у нас, които ще отпускат нисколихвените кредити на малки и средни предприятия за инвестиции в енергоспестяващи технологии и възобновяеми енергийни източници. Това са “Алианц банк България“, “ДСК банк“, “МКВ Юнионбанк“, “ПроКредитбанк България“, “Райфайзенбанк България“ и “УниКредит Булбанк“. Всяка банка ще определя на пазарен принцип лихвите по заемите, като размерът им ще зависи от кредитния риск по всеки проект.

Максималната стойност на субсидията по един проект е 2 млн. лв., като в зависимост от типа инвестиции тази безвъзмездна помощ ще бъде 30%, 40% или 50% от общата стойност на проекта.

Между 600 и 1000 малки и средни български предприятия биха могли да получат финансови средства по програмата, инвестирайки в проекти за зелена енергия, казаха от ЕБВР при подписването на договорите.

От над 1 млрд. евро едва 89 млн. евро са стигнали до бизнеса

Положението с договарянето и плащането на над 1 млрд. евро по програма “Конкурентоспособност” е катастрофално, стана ясно от представените данни.

От бюджета е договорен едва половината. Това означава, че за година и половина ще трябва се справим с договарянето на ресурс, който е бил контрактуван за петте изминали години, отбеляза министър Добрев.

Положението с плащанията пък е още по-трагично. Реално до бизнеса са достигнали 89 млн. евро, което е около 9.5% от бюджета, отчете министър Добрев. За разлика от предшественика си Трайчо Трайков, той не сложи парите по JEREMIE, с които процентът скача на близо 25, защото тези пари реално все още не са стигнали до бизнеса.

12 уволнени за корупция по “Конкурентоспособност”

12 са уволнение заради корупция по оперативна програма “Конкурентоспособност”, каза още министър Добрев. Той беше попитан от Силвия Хубенова от ГЕРБ какво ще направи министерството, за да спре корупцията при оценката на проектите по програмата.

“Ако имате сигнали, дайте ги. За всеки, който се чуе, че е корумпиран, моментално ще бъде уволнен”, обеща министърът. Според него единственият изход за решаването на проблема с корупцията е въвеждането на електронното управление.

Той определи като “безумие” изискването ръководителят на управляващия орган да слага подпис и под най-дребния документ. Добрев даде пример с одобряване на плащане от фирма на 200 евро за канцеларски материали. За да одобри плащането, Министерството на финансите е похарчило 1000 евро, изразяващи се в човешки труд, кореспонденция и загубено време. Това отблъсква фирмите, призна министър Добрев. Затова регионалните звена по програмата също ще имат право да подписват документи, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?