Дянков очаква ново удължаване за АЕЦ "Белене", появи се американски инвеститор

Дянков очаква ново удължаване за АЕЦ "Белене", появи се американски инвеститор

Ново удължаване на преговорите за АЕЦ "Белене" прогнозира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в края на визитата си в Москва, където бе начело на правителствена делегация с министрите на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и на транспорта Ивайло Московски.

Връзките ни с Русия не са само енергетика и туризъм, коментира Дянков в сряда пред БНР и допълни, че темата АЕЦ "Белене" не е била основна на срещата с руския енергиен министър Сергей Шматко, тъй като решенията за централата се вземат в България, а и анализът на проекта продължава.

 

Според последните договорки срокът за окончателното решение за "Белене" бе удължен до 31 март тази година.

 

"Този срок е удължаван вече толкова пъти, така че предвид икономическата ситуация, а не само специфично енергийната ситуация в Европа, очаквам, че ще има още време, необходимо за това. Вече мисля, че сме на седмото или осмото продължение, така, че - да, вероятно ще има нужда от допълнително време", заяви вицепремиерът Дянков.

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков също даде подобни индикации, заявявайки пред Нова телевизия, че още не са изяснени до край въпросите с разпределението на рисковете, цената на кредитното финансиране и ескалационните

индекси, и не е договорен окончателно контрактът за инженеринг, доставка и строителство.

 

"Обстановката е динамична, обстоятелствата се променят. В момента, в който имаме в някакъв вид окончателно решение, готово за обсъждане, ще го сложим на масата. Нищо няма да остане скрито", допълни Трайков.

 

Според Дянков сега най-важното е да се реши дали страната ни има нужда от такъв проект и дали той е финансово издържан, а това щяло да стане ясно през втората половина на тази година.

 

На 12 януари премиерът Бойко Борисов заяви, че до три седмици ще стане ясна съдбата на АЕЦ "Белене", но срокът изтече. Междувременно руският изпълнител на проекта "Росатом" се активизира в търсенето на инвеститори в ядрения проект и убеди Сърбия да прояви "голям интерес" към участие във финансиране на строежа на бъдещата централа.

 

Във връзка с твърденията, че американски пенсионен фонд проявява инвеститорски интерес към АЕЦ "Белене", вицепремиерът каза, че не е участвал в такива разговори, но определи подобна идея като потенциално интересна за България.

 

Колегата му Трайков обаче потвърди пред журналисти след края на правителственото заседание, че американски инвеститор е заявил устно интерес към участие в проекта АЕЦ"Белене" и от него се очаква възможно най-скоро и писмо за намеренията. След като се получи писмо за намерения, се подписва споразумение за конфиденциалност, което е подготвено, и в рамките на финансовата работна група се анализа какви са желанията,

възможностите и какво се предлага, обясни Трайков. По думите му на този етап няма допълнителна информация, на база на която да се направят някакви заключения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?