Дянков: Оставих държавата в добро финансово здраве

Исках да инвестираме 30% от Сребърния фонд, за да се повишат доходите на пенсионерите

Дянков:  Оставих държавата в добро финансово здраве

Бившият финансов министър Симеон Дянков обяви, че е оставил държавата в добро финансово здраве. Той е заявил това по време на награждаването му с почетен плакет и грамота от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров на тържеството по случай 40 години от създаването на музея.

България е била заплашена от фалит от 2009 г. насам, но е избегнала банкрута единствено благодарение на строгата дисциплина, наложена от кабинета на ГЕРБ, смята бившият финансов министър.

"Управлявах бюджета на държавата в тежка финансова ситуация и много хора казваха можеше това, можеше и другото. Факт е, че 2009-та, 2010-та и 2011-та държавата беше пред банкрут и ако не бяхме толкова дисциплинирани, отдавна да сме банкрутирали. Радостен съм, че успях първо да възстановя и запазя финансовото здраве на държавата", каза Симеон Дянков.

На въпрос как ще коментира днешните драматични констатации на наблюдателите от ПАСЕ, че у нас има ужасяваща бедност, а безработицата се е увеличила два пъти през последните четири години  Дянков отговори, че безработицата в цяла Европа се е увеличила над два пъти. Това са фактите в една тежка икономическа криза, добави той.

Според Дянков бедността у нас е ужасяваща, защото сме почнали от много ниско ниво и 60 години социализъм (комунистическото управление в България е от 1944-1989- бел.ред.). В момента, в който вървим напред с център-дясно правителство ще просперираме, но не може да стане всичко наведнъж, смята Дянков.

Бившият финансов министър призна, че е искал да инвестира 30% от Сребърния фонд. Преди дни управителят на БНБ Иван Искров заяви, че предишното ръководство на финансовото министерство е опитвало да посегне на двата милиарда лева от Сребърния фонд, но е било спряно от Националната банка и Комисията за финансов надзор.

"Известни са различията в мненията ни с г-н Искров, идеята в проектозакона беше 30% от Сребърния фонд да се инвестират, за да се повиши доходността на пенсионерите. Както преди, така и сега доходността е 0.2%. Пенсионерите всяка година губят пари. Въпреки че тогава не се прие, много държави го правят", каза Симеон Дянков.

Той препоръча следващият финансов министър да поеме щафетата от него и да има някаква кауза извън финансите, както при него - археологията, защото "финансите са достатъчно тежки, всички искат нещо, сърдити са, че не им го даваш, защото няма пари". Хубаво е да има нещо положително, винаги е добре да се връщаме към славната ни история, добави Дянков, който беше обявен за „главен археолог на републиката“ от бившия културен министър Вежди Рашидов.

На въпроса дали си отива обиден от политиката Дянков отговори, че отдавна е заявил, че няма да е в листите на ГЕРБ за предстоящите избори. "Не съм член на ГЕРБ и никога не съм бил, в листите трябва да са хора, които работят на местно ниво, моята задача е експертна, аз съм финансист", каза Дянков. Той посочи, че продължава в следващото поприще, като уточнява, че то не е свързано с политиката, без да казва какво е.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?